Magazin 27.11.2017.

Banjalučani uživali u koncertu gudačkog orkestra

ČITANJE: 3 minute

Gudački orkestar Banjalučke filharmonije održao je koncert sa solistima u punoj Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

– Koncert je bio zaista dobar. Puna sala sa balkonom publike, koja je došla po zaista lošem vremenu, da čuje sat i po programa. Tražili su bis i mi smo odsvirali. Veoma smo zadovoljni – rekao je Ivan Otašević, direktor BLF, violinista i jedan od solista.

Na programu su bile kompozicije domaćih i svjetskih autora Dalibora Đukića, Davida Mastikose, Mladena Jankovića, Tomislava Uhlika, Ivana Skendera, Bendžamina Britna, Otorina Respigija i Edvarda Elgara.

– Solisti su bili i sopran, Dunja Simić, te flautistkinja Marija Pilipović. Banjalučka filharmonija je ove godine imala najdinamičniju sezonu do sada, sa koncertnim nastupima u zemlji i u inostranstvu. Održali smo ukupno 15 koncerata u Srbiji, Austriji i BiH. Koncerti u inostranstvu su bili posebno značajni za nas, budući da smo se trudili da kao svojevrsni ambasadori umjetnosti iz RS predstavimo našu muzičku scenu iz oblasti umjetničke muzike. Reakcije publike u Austriji i Srbiji nam govore da je naš uloženi trud donio rezultate – smatra Otašević. U saradnji sa Umjetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“, BLF je imala uspješne koncerte filmske i popularne muzike u Banjaluci u Gradskom pozorištu „Jazavac“ i na tvrđavi Kastel.

– Posebno nas je obradovalo da je ova saradnja je prepoznata i krunisana nagradom za izuzetnu saradnju, koju nam je uručio ovaj ansambl. Imali smo priliku da i ove godine sarađujemo sa renomiranim umjetnicima iz Evrope i regiona, pa su tako pored našeg šefa dirigenta, Vanese Kremenović, BLF dirigovali i Vesna Šouc, Emir Mejremić, Ognjen Bomoštar i Vojkan Borisavljević – podsjeća Otašević.

Banjalučka filharmonija sarađivala je i sa italijanskim pijanistom, Đuzepeom Brunom, sa kojim je imala koncerte u Banjaluci i Gradiški.

– I pored činjenice da smo u Banjaluci nastupili ove godine sa ukupno pet koncerata sa našim Simfonijskim i Gudačkim orkestrima, što je značajan broj nastupa u odnosu na prethodne godine, ostaje nada za redovnim, mjesečnim nastupima u gradu čije ime nosimo i u kome živimo i radimo, te da će ti nastupi biti češći u narednoj godini. Naš osmogodišnji san da RS dobije u skoroj budućnosti svoju državnu instituciju – Filharmoniju koja će biti i prva Javna ustanova iz segmenta muzičke umjetnosti, i dalje traje, i svakim našim koncertom mi ga iznova potvrđujemo – poručio je Otašević.

Planovi za narednu godinu

– Naši planovi za narednu godinu se baziraju na aktivnim i kvalitetnim radom i promocijom naših koncerata, na povećavanju dinamike održavanja koncerata u zemlji i inostranstvu, ali i pojačanim naporom da BLF postane javna institucija kako bi status muzičkih umjetnika u RS bio trajno riješen i kako bi naši muzičari nakon završetka studija na AUBL, imali radno mjesto.

Tradicionalni Novogodišnji koncert BLF biće održan 14. januara u KC Banski dvor u 12 časova. Na programu će biti najljepše kompozicije sa repertoara umjetničke, filmske i popularne muzike i na kome će nastupiti domaći i internacionalni solisti – rekao je Ivan Otašević.

(EuroBlic)