Vijesti 23.06.2016.

Banjalučani vape za šetalištima kraj Vrbasa

ČITANJE: 2 minute

Banjaluci nedostaje više uređenih šetališta uz Vrbas, a jedino šetalište koje se nalazi od Rebrovca do Venecija mosta nije dobro osvijetljeno i nisu riješeni odvodi, pa se na pojednim dijelovima osjeti smrad.

Da Banjalučani vape za šetalištima, potvrđuju i razna udruženja i sami građani, dok iz Gradske uprave kažu da ove godine nisu planirana sredstva za izgradnju novih šetališta uz Vrbas. Marinko Umičević, predsjednik Udruženja “Banjalučani i Banjalučanke sa obje strane Vrbasa”, ističe da i ovo šetalište uz rijeku koje grad ima je slabo osvijetljeno, a nisu ni riješeni odvodi pa se ljeti osjeti smrad.

“Predlagao sam kada se pravio novi cjevovod u Karanovcu da napravimo jedno šetalište uz obalu Vrbasa. Nažalost, ništa od toga se nije desilo. Banjaluka vapi za jednim dobrim šetalištem”, kaže Umičević i dodaje da bi ono bilo spas ljeti kada bi se građani sa vrelog asfalta mogli rashladiti uz Vrbas. Kako kaže, trebalo bi od Gradskog mosta napraviti šetalište pored Vrbasa, provesti vodovod, kanalizaciju, da voda ne ide u Vrbas.

Boran Bosančić, šef Kluba odbornika DNS-a, saglasan je da gradu treba još šetališta uz Vrbas i da treba urediti postojaće. “Bilo bi lijepo kada bi se potez od Karanovca do Srpskih toplica uradio kao šetalište, ali izleda da grad nema dovoljno sredstava za takvu investiciju” kaže Bosančić. Iz Centra za životnu sredinu smatraju da je Banjaluci potrebno više uređenih šetališta uz Vrbas.

“Trenutna situacija u gradu je takva da postojeća šetališta nisu uređena na adekvatan način. Ono što vidimo kao poseban problem jeste činjenica da se umjesto šetališta grade privatni objekti i betoniraju prilazi rijeci”, kaže Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu.

Banjalučani smatraju da bi više uređenih šetališta uz Vrbas uveliko doprinijelo i popularizaciji Banjaluke sa turističkog aspekta.

(nezavisne.com)