Vijesti 08.02.2016.

Banjalučanin došao u Švedsku kao izbjeglica, a danas je gradonačelnik!

ČITANJE: 2 minute
ilko corkovic
Gotovo 1.500 izbjeglica u švedskom gradu Borgholmu, na ostrvu Eland, ima posebnu podršku. Pomaže im gradonačelnik koji je u taj grad došao, takođe kao izbheglica, 1992. godine.

Priča o Ilku Ćorkoviću iz Banjaluke fascinirala je mnoge u Švedskoj.

Probudio se na mostu iznad zaleđenog Baltičkog mora. S porodicom je bio na ulazu u Borgholm, nakon trodnevnog putovanja iz Banjaluke.

– Puno snijega, hladno, ali bili smo jako zadovoljni da smo dobili krov nad glavom i mogli smo se osjećati sigurno. Bilo nam je lijepo, jer smo se spasli, jer nismo znali, da li ćemo se izvući- priča Ilko Ćorković, gradonačelnik Borgholma.

Baraku su dijelili s drugom porodicom, pa ih je tu živeljo šestero. Družili se se s drugim Bosancima i Hercegovcima, kojih je u kampu bilo blizu 600.

Međutim, put ga je odveo u centar gradskog života, nakon 14 mjeseci intenzivnog učenja jezika. U početku je prao suđe u hotelima i čistio stanove, ali se istovremeno školovao. Nakon završenog fakulteta, zaposlio se u poreskoj upravi i politički se angažovao.

Ipak, kaže da nije ni sanjao da će jednom biti prvi čovjek Borgholma, a na vrhu je od septembra 2014. godine. Njegova Socijaldemokratska partija je ubjedljivo pobijedila na izborima te godine, a on dobio najviše direktnih glasova.

– Velika je stvar, osjećam se ponosno da sam, kao izbjeglica koji je došao prije 23 godine, dobio toliko povjerenje u izborima i 2010. godine, i 2014. godine. I sve ću uraditi da ih ne razočaram- nastavlja Ćorković.

Sudbina ga, već od druge godine mandata, vodi tamo gdje je sve počeo 1992. godine. U istom izbjegličkom kampu gdje je boravio s porodicom, dočekuje i pomaže nove izbjeglice. Na broju 110 sada živi porodica iz Sirije. I oni dijele prostorije s drugim izbjeglicama.

U izbjegličkom kampu gde je Ilko Ćorković proveo prve dane u izbjeglištvu trenutno je smješteno oko 500 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana. Neki od njih znaju za Ilkov uspjeh, a on kaže da će učiniti sve da ih što više ostvari sličan rezultat.

(NN/Al Jazeera)