Magazin 20.05.2016.

Banjalučanin iluzijama na kruzeru puni džepove

ČITANJE: 3 minute

 

Danas je već iskusan i respektabilan iluzionista i mađioničar na moru, a svojim nastupima oduševio je na hiljade bogatih i slavnih stranaca, koji za ovo umjeće nisu škrti da plate pozamašnu svotu novca.

– Na kruzer sam prvi put otišao da radim kao šanker i nisam u tom trenutku razmišljao o narednim potezima. Šankeri na brodovima su specifični po tome da uz osnovni posao na neki način zabave goste, s obzirom na to da se radi na procenat i cilj ja da se gosti što duže zadrže na šanku. Obično su to fore sa koktelima, uz tradiocinalno paljenje šanka, ali to je samo trenutna zabava. Razmišljao sam o tome kako da ih zabavim na duže vreme i dosjetio se da bi upravo trikovi sa kartama mogli da im održe pažnju. I ispostavilo se da je to bio pun pogodak – priča za “Novosti” ovaj 33-godišnji Banjalučanin.

Kako je zainteresovanost gostiju kruzera rasla, tako je rasla i njegova posvećenost ka širenju znanja, znatiželja za izučavanjem novih trikova i iluzionističkih fora – od pitalica preko novčića, gumica, kockica i karata.

– Nakon sedam dana, imao sam već prepun šank gostiju! U međuvremenu sam dobio konkurenciju, kompanija za koju radim na brod je dovela još dva mađioničara, na moju tadašnju nesreću, a danas sreću, još iskusnija i bolja od mene, koji su mi lako “otimali” mušterije. Ipak, jedan od njih bio je izuzetno korektan prema meni, Indijac, sprijateljili smo se i po odlasku mi je ostavio svih svojih 20 CD-ova sa raznim fazonima i trikovima – priča Branko, objašnjavajući da su nastupi ovog tipa veoma popularni u svijetu i u rangu sa ostalim vidovima umjetnosti, za razliku od našeg podneblja: – Kad bih se kod nas bavio samo iluzijama, ljudi bi mislili da na taj način prosim, a ne da ozbiljno zarađujem!

Ritual

Na pitanje da li ima neki ritual pred nastup, on odgovara:- Kod mene je to malo obrnuto. Nemam ritual pred, ali imam poslije tačke. Poslije svakog nastupa odem u toalet, i krišom prisluškujem reakcije publike – kroz smijeh objašnjava ovaj šarmantni Banjalučanin.

– I mogu vam reći, u većini slučajeva se prijatno iznenadim.

Branko trenutno živi u Njemačkoj gdje uči jezik i sprema sopstveni šou sa trikovima na njemačkom. Radeći na kruzeru, a prije toga na rječnim evropskim brodovima, Branko je savladao tečno engleski i španski jezik, a počeo je da uči i ruski.

Drugari najveća inspiracija

KAD je u Banjaluci, u pauzama između kruzerskih ruta, Branko ne propušta priliku da se nađe sa drugarima koji imaju isti hobi i razmijeni sa njima nove ideje i trikove.

– To su Zoro, koji najviše radi sa decom, ali i sa golubovima, zatim Boban, koji je odličan sa kartama i koji bi mogao profesionalno da se bavi ovim pozivom, ali ima već drugi posao i ne usuđuje se da ga napusti, i Dejan, najmlađi među nama, koji se fokusirao na novčiće sa kojima izvodi prava mala čuda! Ovi momci su mi najveća podrška u svemu što radim – naglašava Čavić.

(Novosti)