Vijesti 04.02.2016.

Banjalučanin izgubio spor sa komšijama: Kupio kuću, ostao bez okućnice!

ČITANJE: 4 minute
dragan-prpa
Dragan Prpa iz banjalučkog naselja Debeljaci izgubio je oko 200 kvadrata okućnice u sudskom sporu koji je protiv njega pokrenuo prvi komšija Jozo Gavran, iako su prethodno i vještak i geometar dokazali da sporni komad zemlje pripada ovom posjedu!

Osnovni sud u Banjaluci, ali ni Okružni sud, koji je postupao po žalbi, nisu uvažili stavove ni geometra koga je angažovao Prpa nakon kupovine kuće i okućnice od Pere Gavrana, tužiočevog brata i prvog komšije, ali ni nalaz vještaka po službenoj dužnosti, već su, kako tvrdi, uobzirili samo izjave svjedoka i na osnovu njih donijeli presude.

Ometanje posjeda

Prpa za Press kaže da je do sudskog spora došlo 2012. godine, čak pet godina nakon što je kupio kuću i za nju isplatio 95.000 KM. Prilikom kupovine i potpisivanja ugovora postojala je obaveza prodavca da angažuje geometra koji će da odredi gdje se nalazi međa između njegove i parcele Joze Gavrana. Međutim, Pero Gavran, koji je trebalo da ispuni dio dogovora, prvo se pravdao obavezama, a onda se više nije ni pojavljivao ni javljao na telefon.

Zbog toga je, tvrdi Prpa, odlučio da sam angažuje stručnjaka da bi tačno utvrdio dokle se proteže njegovo zemljište. Sama najava da će stručnjak utvrđivati veličinu parcele izazvala je probleme sa komšijama, a nakon što je postalo jasno da mu je uskraćeno oko 200 kvadrata, uslijedila je tužba za ometanje posjeda.

– Geometra sam angažovao prije dvije godine i pomoću izvoda iz katastra utvrđeno je da je njihova ograda duboko u mom posjedu. Onda sam je pomjerio prema liniji međe, da bih dobio put kojim će prolaziti kamion sa drvima i ugradio drenažne cijevi za odvod oborinskih voda. Kada sam vidio da se zbog toga ljute, htio sam da izbjegnem sukob jer mi valja tu sa njima živjeti, ponudio sam komšijama da ne pravimo probleme, već da uvaže samo onaj dio kojim prolaze te cijevi. To je nekih pola metra širine, umjesto metar i po, koliko treba. Prvo su pristali, a onda uložili  tužbu kojom sam izgubio ono što mi je kupovinom pripalo. Sad drugom tužbom traže da uknjižim da taj dio pripada njima, što je tek apsurdno. Nikada mi neće biti jasno kako je sud uvažio izjave svjedoka, a nije nalaze vještaka. Želio sam da ovo bude riješeno na civilizovan način, a umjesto toga, žrtva sam nevjerovatne nepravde i oduzet mi je dio imovine – rekao je Prpa.

Prpa je dobio tužbu za ometanje posjeda, a presudom mu je naređeno da sve vrati u pređašnje stanje, da izvadi cijevi i postavi pletenu žicu, iako je ranije tu nije ni bilo.

– Pero, od koga sam kupio kuću, nikad se više nije pojavljivao, kao ni  Jozo, koji mi je komšija i koji je dobio spor protiv mene. Niti tu živi niti se pojavljuje. Ja sam savjestan kupac i sve sam pošteno platio, a ostao sam bez dijela imovine zato što sud nije uvažio nalaz i mišljenje vještaka, već je uvažio izjave porodice koja me je tužila. Moj advokat je tvrdio da nema šanse da ne dobijemo spor, a to se ipak desilo. Sumnjajući na pristrasnost sudije, htio sam da tražim izuzeće, ali mi je advokat savjetovao da to ne radim jer je to bio slučaj koji se ne gubi. Međutim, tužba je odbijena u decembru i sada moram da vidim šta dalje da radim. Sigurno je da idem dalje sa procesuiranjem, ako treba i do Strazbura. Meni je život sa njima postao veoma težak. Evo, kada su čuli da sam se obratio Pressu, zvali su me i prijetili mi da će me prijaviti – rekao je Prpa.

Prijetio prijavom

Prilikom posjete posjedu Dragana Prpe pozvonili smo na vrata Gavrana i zamolili da nam daju Perin i Jozin broj telefona u Hrvatskoj da bismo čuli i njihov komentar o ovom sporu. Njihov otac Marijan dao nam je broj trećeg sina Nike jer je samo taj broj imao. Rekao nam je i da je u vrijeme kada je sinovima dijelio imovinu “podijelio tako kako jeste, a ne kako je zavedeno u katastru”.

U pokušaju da preko Nike dobijemo brojeve telefona strana u postupku dobili smo samo prijetnju da će nas prijaviti za uznemiravanje.

– Tu se samo sud pita i ne znam šta hoćete od nas. Neka Prpa pogleda u sudske presude. Nemojte da nas zovete i uznemiravate – rekao nam je Niko.

(Press)