Sport 08.01.2021.

Banjalučanin Maksim Savanović među 100 najboljih kadeta u svjetskom šahu

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanin Maksim Savanović, mlada nada bosanskohercegovačkog šaha, rangiran je među sto kadeta na svijetu, i tu u dvije kategorije rapid (63. mjesto) i blitz (78. mjesto).

To nam je bio povod da predstavimo 15-godišnjeg šahistu (lijevo na forografiji sa svjetskim šampionom u šahu, Norvežaninom Magnusom Karlsenom), koji je već ostvario i nekoliko zapaženih rezultata i u seniorskoj konkurenciji, od kojih se naročito izdvajaju 1-2 mjesto na turniru: “Third Saturday” 2019. godine u Novom Sadu, kao i dioba trećeg mjesta u konkurenciji 60 igrača na “Open Internazionale Città di Chioggia” u Italiji 2018 godine.

Posebno je vrijedno istaći da je mladi učenik prvog razreda Gimnazije u Banjaluci već pobjeđivao nekoliko iskusnih i poznatih velemajstora poput Milana Vukića na turniru u gradu na Vrbasu, Emira Dizdarevića na turniru u Sarajevu i Mihaela Oratovskog na turniru u Štokholmu.

Ovakvi rezultati još više imponuju ako se ima u vidu da Maksim ozbiljnije proučava igru na 64 polja tek nešto više od tri godine, što svakako daje osnova za velike uspjehe u budućnosti, a prvi cilj mu je da u 2021. godine dospije među 20 najboljih kadeta na planeti.

Takođe planira da, u zavisnosti od mogućnosti nastupa na turnirima, u toku godine osvoji i titulu majstora FIDE.

Njegov omiljeni igrač je Bobi Fišer, koga cijeni ne samo kao velikana šahovske igre, već i kao specifičnu i originalnu pojavu u svijetu šaha. Uglavnom sam radi na učenju šaha, uz pomoć oca Aleksandra, koji je i sam međunarodni šahovski majstor, a od trenera radio je sa velemajstorom iz Argentine Perez Ponsom i Nikolom Sedlakom iz Srbije.

Nismo mogli da odolimo i da Maksima pitamo za seriju “Queen's Gambit”, nastalu prema noveli Voltera Tivisa, a u režiji Skota Frenka i Alana Skota, koja je igru na 64 polja ponovo vratila u žižu javnosti.

Ipak, Savanović nije previše oduševljen “holivudizacijom” drevne igre jer smatra da ne predstavlja šah na adekvatan način, a i protivnik je ideje o uvođenju šaha u škole. Po njegovom mišljenju, škola nije optimalno mjesto za izučavanje iako je svjestan da igra nesumnjivo pozitivno utiče na razvoj mišljenja.

U svakom slučaju, za mladog gimnazijalca ćete sigurno još čuti!

(mondo.ba)