Vijesti 08.08.2016.

Banjalučanin meta virtuelne finansijske prevare

ČITANJE: 2 minute

Virtuelne finansijske prevare s kojima u svijetu kubure stotine hiljada ljudi postale su stvarnost i u Republici Srpskoj, pa se građani masovno suočavaju sa novom generacijom džeparoša.

Iako je ova vrsta kriminala više prisutna u inostranstvu, jer je kupovina putem interneta rasprostranjenija nego kod nas, mnogi su se i kod nas opekli.

– Prije nekoliko mjeseci htio sam da naručim telefon sa jednog američkog sajta, sve podatke sam uredno unio na stranicu, a telefon mi nikad nije stigao. Prijatelj informatičar mi je kasnije objasnio da sam zapravo unio podatke na lažnu internet stranicu, koju su kreirali “internet” lopovi – kazao je Banjalučanin Miloš L.

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak kaže da gubitak od preko 100 evra nije ni prijavio policiji, jer je smatra da se lopovima koji “operišu” u virtuelnom svijetu teško može ući u trag.

Da su moderni načini kupovine donijeli i novu vrstu kriminala, potvrđuju i u Pokretu potrošača RS, te ističu da je veoma rizično naručivati proizvode putem interneta, a naročito plaćati te proizvode unaprijed.

– Za tu robu kupac ne dobija nikakav dokument ili garanciju i prilikom takvih kupovina treba biti veoma oprezan – rekli su u Pokretu potrošača RS.

Slučajevi virtuelnih prevara nisu zaobišli ni banke koje posluju na domaćem tržištu. U Hipo Alpe Adrija banci navode da su lani zabilježili 11 zloupotreba, dok ih ove godine nije bilo, a osim korišćenjem na bankomatu lopovi su kartice njihovih klijenata “čistili” i kupujući putem interneta.

Zbog prevara prilikom kupovine građani su se obraćali i Novoj banci, u kojoj kao jedan od čestih primjera prevara navode i takozvane “skimer” uređaje koje lopovi postavljaju na bankomate kako bi došli do pin ili CVV koda kartice, datuma važenja i sličnih podataka, na osnovu čega kasnije koriste karticu.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS svjedoče o zloupotrebama platnih kartica, ali sudeći prema njihovim podacima, ovaj kriminal još nije masovno rasprostranjen.

– Lani smo primili deset prijava u vezi sa zloupotrebama platnih kartica, a ove godine pet. Najviše građana prijavljivalo je zloupotrebe na području Banjaluke, Prijedora, Doboja i Bijeljine – kazali su u MUP-u.

Prednost kartice

U nekim situacijama ipak je, kako kažu stručnjaci, sigurnije koristiti kartice od gotovine.

– Ukoliko nose mnogo gotovine, građani rizikuju da ih neko napadne i otme novac. Ako se desi da im novčanik sa platnom karticom bude ukraden, dovoljno je da pozovu matičnu banku i zatraže blokadu kartice – kazali su u Hipo Alpe Adrija banci.

Putem interneta ili telefona NE davati:

Broj kartice

Pin kod

Datum isteka kartice.

(Glas Srpske)