Magazin 22.11.2015.

Banjalučanin na putu oko svijeta ni za kakve novce

ČITANJE: 4 minute
 Chiang Mai (Tiger Kingdom), Tajland Novica Laketic
Student ste, živite u Banjaluci, imate želju da putujete, ali ste ograničeni studentskim budžetom pa ostvarivanje svoje želje smatrate nemogućom misijom?

Nikako ne bi trebali, a Banjaluka.net će vam otkriti  i zašto.

Novica Laketić je student Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci i može se reći da je studentski život, uprkos ograničenom budžetu, iskoristio na najbolji mogući način.

Mađarska, Portugal, Češka, daleki i magični Tajland, Poljska, Slovenija, Austrija, Slovačka, Njemačka, Portoriko, Portland, Boston, Njujork, Majami, Vašington… Nabrajanju nikad kraja. Sve to su zemlje i gradovi koje je ovaj mladić obišao.

12. Berlin

Kao novopečeni student, prije nekoliko godina, sasvim slučajno je saznao da postoji veliki broj studentskih organizacija koje organizuju razne prakse u inostranstvu i razmjene studenata iz velikog broja evropskih i drugih zemalja.

Jedna od tih organizacija je IAESTE ( The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience). Udruženje je osnovano prije nešto više od 60 godina u Londonu, a obezbjeđuje studentima iz oko 80 zemalja praktičnu obuku vezanu za njihovo polje studiranja.

– Svidjela mi se ideja da kao aktivan član neke studentske organizacije budem nagrađen putovanjem. Učlanio sam se, naporno radio na svim aktivnostima, a oni su prepoznali moj trud i poslali me kao predstavnika BiH na moj prvi seminar koji se održavao u Portugalu – započinje priču Laketić.

2. Lisabon Novica

Poslije nekoliko dana provedenih u portugalskom gradu Funchal, inače rodnom grudom Kristijana Ronalda, kao i u Lisabonu, i na Madiri, počinje, po Laketićevim riječima, prava magija.

– Putovanje je magija jer vas izgrađuje na mnoge načine. Prvo, upoznajete veliki broj različitih ljudi, razbijate sve vrste predrasuda, usvajate nebrojeno mnogo znanja. Šire se vidici u svim pogledima – kaže Novica.

On navodi primjer studenta iz Japana koji je nedavno bio na razmjeni u Banjaluci.

– Predrasude koje je Japanac donio sa sobom, a koje se odnose na “ratno stanje” u našoj zemlji su potonule nakon svega nekoliko dana, a po njegovom povratku u Japan IAESTE je dobio zahtjev za nastavak razmjene studenata jer se ovaj oduševio Banjalukom i našim gostoprimstvom – objašnjava Novica.

Slušajući iskustva kolega, odlučio je da ode i na tromjesečnu studentsku praksu u Tajland. Tamo je radio u jednoj od najvećih tajlandskih građevinskih firmi.

– Poslije posla na gradilištu, a potom i kancelarijskih poslova, imao sam dosta slobodnog vremena. Iskoristio sam ga da obiđem što više gradova, jahao sam slona, slikao se s tigrom, skakao iz aviona padobranom, stekao neprocjenjivo radno iskustvo iz moje struke, probao najrazličitije vrste hrane, i što je najvažnije, upoznao sam veliki broj ljudi, od kojih sam sa nekima postao izuzetno dobar prijatelj – kaže on.

9.Tajland

Iako je na početku bio zabrinut zbog jezičke barijere jer veoma mali broj Tajlanđana govori engleski jezik, iznenadila ga je njihova nevjerovatna ljubaznost. Osim toga, kako kaže, priroda ostavlja bez riječi, cijene su izuzetno pristupačne i obavezno treba iskusiti čari poznate Tai – masaže.

– Finansijski momenat i nije tako bitan. Smještaj nigdje gdje sam bio nisam plaćao, zahvaljujući mreži prijatelja koje sam stekao na seminarima, a što se tiče studentskih praksi, one su svugdje plaćene i novac koji zaradite bez problema pokriva troškove života – kaže Laketić i dodaje da su jedini troškovi obično viza i zdravstveno osiguranje.

4b.Chiang Mai, Tajland

Kako je i sam iz male sredine, Laketić smatra da je najveći problem što studenti prije dolaska na studije obično nisu dovoljni informisani o mogućnostima koje im se pružaju.

– Ove godine sam se prijavio i na program “Work and Travel” tako da sam obišao i dosta toga po Sjevernoj Americi. Najviše me oduševio Vašington – ističe on.

Sljedeće godine planira da auto – stopom obiđe Evropu i posjeti veliki broj prijatelja, takođe članova IAESTE-a.

– Sve što vas zanima danas možete pronaći na internetu. Iz svog iskustva mladim ljudima mogu preporučiti da putuju, da budu vrijedni i da svoj trud osim na učenje ulažu i na vannastavne aktivnosti, jer se definitivno isplati – zaključio je.

U nastavku pogledajte još nekoliko fotografija Laketićevih avantura:

Nezaobilazna posjeta Vašingtonu…

Washington DC

Priroda Tajlanda ostavlja bez daha…

10. Tajland

Pai, Tajland

5. Pai, Tajland

Ovaj obrok Tai hrane košta svega 1,50 maraka.

Tai hrana

Berlin, Njemačka.

11.Berlin

Budimpešta.

1. Budimpesta

South Beach, Majami

South Beach, Majami

Chiang Rai (White Temple), Tajland

 Chiang Rai (White Temple), Tajland

“Brooklyn bridge”, Njujork

Brooklyn bridge, NYC

San Juan, Portoriko

SanJuan, Portoriko

(Banjaluka.net)