Vijesti 20.05.2016.

Banjalučanin rekorder: Prošle godine zaradio 3,4 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Lista Poreske uprave RS na kojoj se nalazi deset najvećih iznosa prijavljenog oporezivog dohotka u prošloj godini pokazuje da je su najunosniji poslovi bili dohodak od kapitala i samostalne djelatnosti.

Svih deset na listi lani je imalo primanja veća od milion maraka. Drugo mjesto sa 3,27 miliona KM je zauzeo stanovnik Čelinca koji je taj iznos zaradio baveći se samostalnom djelatnošću. Treći na listi je iz Srebrenice koji je od kapitalne dobiti ostvario dohodak „težak“ 2,58 miliona maraka. Iza njega su Dobojlija i dva Banjalučana koji su od samostalne djelatnosti ostvarili 2,23 miliona, odnosno 1,93 te 1,77 miliona maraka.

Na sedmom mjestu je građanin Bijeljine koji je po osnovu dohodka od kapitala zaradio 1,7 miliona maraka, dok je dva mjesta iza njega stanovnik Kneževa koji je po osnovu dohotka od kapitala inkasirao 1,37 miliona maraka. Na listi su i dva Banjalučanina koja su lani imala milionska lična primanja. Jedan od njih je zaradio 1,47 miliona KM i nalazi se na osmom mjestu na listi najvećih prijavljenih oporezivih dohodaka, dok je drugi inkasirao 1,2 miliona maraka i on je deseti na listi.

U Poreskoj upravi RS su istakli da su fizička lica, koja su u protekloj godini ostvarili dohodak od ličnih primanja, samostalne djelatnosti, autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine, te kapitala (dohodak od izdavanja u zakup pokretne i nepokretne imovine, dividendi i udjela u dobiti), kapitalnih dobitaka, iz stranih izvora i ostalog dohotka, bili dužni da do 31. marta tekuće godine podnesu godišnju poresku prijavu za porez na dohodak.

(Capital.ba)