Sport 14.09.2016.

Banjalučanka dijeli pravdu bokserima

ČITANJE: 2 minute

Kada je Tini Poletan prije nekoliko dana zazvonio telefon, nije očekivala da će sa druge strane biti predstavnik Svjetske bokserske asocijacije, a još manje se nadala onome što je čula.

Priča počinje nekoliko mjeseci ranije. Početkom godine, Tina je stekla zvanje AIBA sudije i tako postala prva dama u BiH sa tom titulom. Usljedilo je potom nekoliko internacionalnih takmičenja , na kojima njena arbitraža nije prošla nezapaženo.

“Dobila sam poziv od AIBA-e da sudim na svjetskom prvenstvu za studente na Tajladnu. Kontaktirali su me prvo mailom, međutim ja nisam znala za to, sve dok me nisu pozvali telefonom. Tražili su od mene da potvrdim dolazak, što sam ja i uradila”, rekla je Tina Poletan

Tina će biti prvi bokserski sudija iz BIH koji će da sudi na jednom svjetskom prvenstvu pod pokroviteljstvom AIBE. Od malena je među konopcima, a kako kaže o sudijskom pozivu je maštala još dok je trenirala boks. Ističe da joj razumijevanje ove borilačke vještine pomaže u sudijskoj karijeri. Za sebe kaže da je kao sudija stroga, ali i pravična, čime je stekla poštovanje u ringu.

“Dobijam priznanja od supervizaora na svim takmičenjima. Veoma su zadovoljni načinom na koji sudim. Kada sam u Zagrebu polagala za AIBA sudiju rekli su mi da očekuju od mene da sudim na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine”, kaže Tina.

Porodica Poletan poznata je po svojoj posvećenosti sportu, a naročito borilačkim vještinama. Poziv koji je Tina dobila, još jedna je potvrda da su kako kažu na dobrom putu. Ne samo u ringu, nego i van njega.

“Mi godinama radimo na tome da naša djeca imaju pravi sportski put. Želimo da imaju uzore ida se razvijaju na pravi način kako bi i oni za koju godinu nekome bili uzor”, rekla je Dijana Poletan.

Tina ne krije i svoje spotske želje. Jedna je da da dijeli boksersku pravdu na narednim Olimpijskim igrama u Tokiju, a druga da se u ringu na toj Olimpijadi, ,pa makar ona taj meč i ne sudila, nađe i njen brat Sandro.

(ATV)