Vijesti 01.06.2016.

Banjalučanka doktorirala matematiku u 29. godini

ČITANJE: 2 minute

Ovako o svom uspjehu priča Snježana Maksimović iz Banjaluke, koja je sa samo 29 godina stekla diplomu doktora matematičkih nauka, sa prosječnom ocjenom 9,9.

Iako nije nimalo lako istovremeno biti student generacije, ali i supruga i mlada majka, u tim se ulogama odlično snašla. Tvrdi da se sve može uz dobru organizaciju, ali i uz podršku porodice.

Diplomirala je 2009. godine, sa 22 godine, na Prirodno-matematičkom fakultetu. Te godine se i udala i dobila sina Lazara, koji sada ima šest godina.

Bila je student generacije sa prosjekom ocjena 9,13, pa su joj odmah ponudili da radi kao asistent. Nakon što se rodio maleni Lazar, počela je da radi kao viši asistent, a suprug i bake su čuvali bebu.

“Uporedo sam i učila da bih magistrirala sa prosjekom 9,75. To mi je bio podstrek da nastavim dalje i da doktoriram. Tako sam, valjda nekim logičnim slijedom, prije nekoliko dana uspješno odbranila doktorsku disertaciju”, priča Maksimovićeva.

Kao viši asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, gdje predaje matematiku, radi već četiri godine. Kaže da je tu, među svojim studentima, svakodnevno tri godine učila po pet sati, da bi položila šest ispita na masteru i deset na doktorskim studijama.

“Ipak, najdraže od svega mi je što već imam objavljena dva naučna rada na SCI listi. Ta lista je na neki način stvar prestiža kod nas naučnika”, objašnjava ona.

Tvrdi da je talenat za matematiku otkrila u petom razredu osnovne škole, a taj dar naslijedila je od majke.

“Za vrijeme rata, kada nije bilo struje, ni gledanja televizije, mama i ja smo stalno vježbale matematiku. Onda sam krenula na razna takmičenja i poželjela da budem najbolja. Sa tom željom i uz mnogo truda ostvarila sam svoje snove”, kaže mlada naučnica.

Cilj joj je, kako ističe, da bude dobar predavač, ali prvenstveno da doprinese razvoju nauke. Nastaviće da se bavi naučnim radom sa svojim mentorom, akademikom Stevanom Pilipovićem, koji je predsjednik ogranka Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) u Vojvodini.

Poruka studentima

Kao viši asistent na ETF-u Snježana kaže da ima dobar odnos sa svojim studentima.

“Mi imamo drugarski odnos, ali i međusobno poštovanje. Volim kada primijetim talenat kod nekog od njih, ali i oni manje talentovani mogu da uspiju. Treba dati sve od sebe i uspjeh će sigurno doći”, poručila je Maksimovićeva.

(glassrpske.com)