Vijesti 20.11.2015.

Banjalučanka kćerki donirala bubreg

ČITANJE: 3 minute
kcerka-bubreg-bl
Kada smo se prije godinu dana prvi put suočili sa činjenicom da će naša kćerka Sanja (23) morati na dijalizu, a zatim i na transplantaciju bubrega, imala sam samo želju da budem podudaran donor, kako bih joj pomogla. Bez ikakvih dvojbi, važnije mi je da za nekoliko godina, ako bude trebalo, ja idem na dijalizu, ali da ona svoje lijepe i mlade godine ne živi na takav način.

Tako počinje priču Mira Vuksan iz Banjaluke (46), koja je 6. novembra donirala bubreg 23-godišnjoj kćerki Sanji. Operacija je uspješno izvedena u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje je, inače, Sanja i zaposlena. Ona je, naime, medicinska sestra na Klinici za anesteziju i reanimaciju UKC RS u Banjaluci.

Sanjine zdravstvene poteškoće počele su iznenada, u vidu imunološkog oboljenja, koje je veoma brzo dovelo do dijalize, na koju je išla narednih sedam mjeseci.

“Od momenta kada je transplantacija bila mogućnost, sve se odvijalo veoma brzo, zahvaljujući mojoj majci i čitavoj mojoj porodici, kao i stručnjacima UKC RS u Banjaluci i svima koji su učestvovali na mom putu liječenja. Osjećam se odlično. Nikad bolje. Za nekoliko dana izlazim iz bolnice”, ispričala je Sanja ekipi Nezavisnih novina, koja ju je posjetila u bolničkoj sobi.

Kćerka i majka u utorak su se vidjele prvi put poslije operacije.

Noć kada je Sanja operisana majka opisuje kao najneizvjesniju u životu, iako je, kako napominje, čvrsto vjerovala u najbolji ishod.

Nešto manje od sat vremena prije Sanjine operacije majka je odvedena u salu, a čim se probudila, kako kaže, prva joj je misao bila kakvo je stanje njenog djeteta.

Operaciji su prethodile detaljne pretrage, tipizacije krvi i nekoliko stručnih savjetovanja u UKC RS Banjaluka, kao i na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

“Kada imamo donora, čitav proces od pretrage i priprema do same transplantacije traje od šest do maksimalno devet mjeseci. To je dobar prosjek s obzirom na to da, primjera radi, u KC Ljubljana ta procedura traje godinu dana. U ovom trenutku imamo dva spremna para za narednu transplantaciju, kao i operaciju u januaru, i interes donora govori o povjerenju pacijenata u naš tim”, napominje Milorad Grujičić, šef tima za transplantaciju organa UKC RS u Banjaluci.

Ovo je, inače, bila 20 transplantacija bubrega UKC RS u Banjaluci u posljednjih pet godina.

Ljekarski tim UKC RS koji ovu vrstu zahvata, kao i druge ustanove u okruženju, izvodi u saradnji sa stručnjacima VMA, uskoro će obavljati transplantacije samostalno.

Zahtjevan oporavak

Doktor Milorad Grujičić napominje da se kod transplantacija problemi znaju javiti nakon samog zahvata.

“Nešto što je uobičajeno je masivna dijureza, kada se nekoliko desetina litara dnevne mokraće treba nadoknaditi vodom i elektrolitima, i to je veoma zahtjevno i za pacijenta i za medicinski tim”, objašnjava Grujičić.

Tri kćerke

Mira Vuksan je majka i 23-godišnje Tanje, koja je jednojajčana blizanka sa Sanjom, i 26-godišnje Dragane. Sve tri kćerke su, kako nam ona govori, medicinske sestre.

“Čitava porodica bila je podrška. Suprug Radomir je takođe želio biti donor, ali zbog njegovog procesa gubitka kilograma, transplantacija mog bubrega mogla je prije da bude obavljena”, objašnjava Mira.

(Nezavisne)