Magazin 02.12.2021.

Banjalučanka Kristina Mlinar pobjednik Međunarodnog festivala “Universong”

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanka Kristina Mlinar pobjednik je ovogodišnjeg Međunarodnog Universong festivala pop muzike који је priredila “Organizacija evropskih muzičkih festivala ORFEUM” iz Španije.

Impozantan međunarodni žiri od 18 članova sastavljenih od uglednih muzičkih i estradnih imena, kompozitora, producenata, kulturnih i javnih radnika, dodijelio joj je највећи број бодова. Osvajanjem Grand prix festivala Kristina je na najbolji način opravdala povjerenje “Slovenskog kulturnog centra” iz Banjaluke koji ju je kandidovao za ovu prestižnu muzičku manifestaciju.

Drugo mjesto osvojila je Franciska Martins  iz Portugala a treće Vanesa Sivi iz Poljske.

Kristina Kiki Mlinar je širom Republike Srpske poznatija po djevojačkom prezimenu Ivanović i po nekad popularnoj dječijoj muzičkoj emisiji “Kiki šou” emitovanoj na Radio-televiziji Republike Srpske. Tada je imala 12 godina a danas je student završne godine master studija na Muzičkom konzervatorijumu “Giuseppe Tartini” u Trstu. U dosadašnjoj muzičkoj karijeri osvojila je više domaćih i međunarodnih priznanja u konkurenciji violinista i vokalnih solista. Predstavljala je 2007. godine Bosnu i Hercegovinu  na  “Slavjanskom bazaru” u Vitebsku (Bjelorusija) koji važi za jedan od najvećih festivala umjetnosti u svijetu i osvojila treće mjesto u kategoriji mladih od 8 do 14 godina.

“Presrećna sam i iskreno iznenađena najnovijom nagradom jer je konkurencija bila izuzetno velika. Učestvovali su vrlo talentovani i pjevački izgrađeni mladi umjetnici iz brojnih zemalja: Kuba, Malta, Portugal, Španija, Ekvador, Italija, Ausrija, Poljska, Mađarska, Bugarska … Biće ovo za mene jak motiv da nastavim da radim i da se i dalje takmičim. Imam veliku želju da nastupim na ‘Slavjanskom bazaru’  u konkurenciji odraslih i da ponovo osjetim draž tog velikog festivala za koji me vežu najljepše uspomene iz djetinjstva. Za sada pretežno snimam obrade koje su dosta slušane u regionu ali namjeravam u bliskoj budućnosti da se više posvetim originalnoj muzici”, izjavila je Kristina Mlinar.

Ona je ovom nagradom  ostvarila pravo i dobila poziv da učestvuje na sljedećem festivalu koji će se u organizaciji “Orfeuma” održati na Kanarskim ostrvima ukoliko to epidemiološke prilike budu dozvolile.

(N.S)

Oznake: Kristina Mlinar