Magazin 28.03.2019.

BANJALUČANKA MEĐU NAJUSPJEŠNIJIM SREDNJOŠKOLCIMA Nisu mislili da će preživjeti, a ova učenica danas broji nagrade

ČITANJE: 2 minute

Mreža savjeta učenika BiH izabrala je 20 najuspješnijih srednjoškolaca koji su se posebno istakli svojim radom i angažmanom, a među njima je i jedina Banjalučanka, Milica Kos, učenica Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Banjaluka.

Pročitajte impresivnu biografiju ove mlade djevojke, koja je nedavno napunila 18. godina, a kako kaže još na rođenju je pokazala upornost i inat, jer nijedan doktor nije prognozirao da će preživjeti.

Osnovnu školu „Mladen Stojanović“ završila je u Laktašima, sa prosjekom 5,00.

– Iz ljubavi prema putovanjima i prateći san da imam putopisnu emisiju upisala sam Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu u Banjaluci, smjer turistički tehničar. Već u prvom razredu osvojila drugo mjesto na školskom takmičenju, u drugom razredu prvo mjesto, u trećem razredu na međunarodnom takmičenju u Herceg Novom GATUS 2017 osvojila srebrno priznanje, te na GATUS-u 2018. u Beogradu zlato sa maksimalnim brojem bodova.

Osim što se u školi trudim postići najbolji mogući uspjeh, trudim se da budem što aktivnija tako sam do sad prisustvovala na više Erasmus+ projekata. Osim toga, prošla sam mnoštvo obuka, konferencija i seminara u BiH, obuka omladinskih radnika sa Institutom Perpetuum Mobile Banjaluka 2018 u Njemačkoj – ovako sebe opisuje Milica.

Član je Interakt kluba Banjaluka, „Budi muško“ kluba, koordinator volontera u Centru za djecu, mlade i porodicu Laktaši, volontirala je na mnogim događajima od kojih joj je, kaže, najdraži festival „Kozara etno“. U Domu Rada Vranješević, 2017. godine dobila je diplomu za poseban doprinos volontiranju Republike Srpske.

Prošle godine je nagrađena Svetosavskom nagradom, a ove godine nada se da će biti učenik generacije.

– Trudim se biti što aktivnija, bez obzira na priznanja, jer smatram da treba ikoristiti svaku priliku koju nam život pruža i da postoje mnogo korisniji način potrošnje vremena nego što to većina naših vršnjaka radi – Miličina je poruka.

(Srpskainfo)