Vijesti 03.12.2021.

BANJALUČANKA U KRITIČNOM STANJU: Darujte krv, spasite život mlade majke

ČITANJE: 1 minuta

“Molim vas, ljudi, darujte krv, pomozite mojoj supruzi da preživi. Ona je mlada, tek je počela da živi. Imamo bebu od godinu dana, koja stalno zove majku!”

Ovaj apel je uputio Goran Milanović, suprug Dijane Milanović (30), koja se bori sa teškim posljedicama korone.

Banjalučanka Dijana Milanović se već više od mjesec dana bori za život.

Priključena je na respirator i na ECMO aparat, koji zovu još i “vještačka pluća”.

Pošto njena pluća nisu u stanju da snabdiju krv kiseonikom, Dijani su potrebni dodatni trombociti, koji se izdvajaju iz krvi darovalaca.

Da bi preživjela i nastavila borbu sa bolešću, potrebno joj je 30 doza kvi dnevno.

– Najteža je situacija pred vikend. Treba petkom popuniti zalihe krvi, kako bi do ponedjeljka Dijana imala dovoljno trombocita. Zato, u ime svoje supruge, molim dobre da danas do 13 sati dođu u Službu za tranfuziju u Banjaluku i daruju krv za Dijanu – poručuje Goran.

On podsjeća da krvna grupa davaoca nije bitna, jer se iz krvi izdvajaju tromobociti, tako da svi zdravi ljudi, pa čak i oni koji su prebolovali koronu, mogu pomoći Dijani.

Među onima koji su pritekli Dijani u pomoć je i Miloica Đuraš, zvani Mrki, humani taksista iz Prnjavora, koji svakog dana besplatno vozi davaoce krvi u Banjaluku i vraća ih kući u Prnjavor.

– Radim što mogu. Pošto zbog alergije ne mogu da darujem krv, odlučio sam da na ovaj način pomognem Dijani – rekao je Đuraš za Srpskainfo.

(E.M)