Magazin 10.12.2015.

“Banjalučanke” obilježavaju Svjetski dan horskog pjevanja

ČITANJE: 2 minute
banjalucanke
Tradicionalni cjelovečernji gala koncert ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ biće održan u nedjelju 13. decembra – na Svjetski dan horskog pjevanja, u velikoj dvorani KC Banski dvor, s početkom u 20 časova.

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je jedini horski ansambl iz RS i BiH koji se i ove godine pridružio velikom planetarnom događaju i obilježavanju Svjetskog dana horskog pjevanja, koji se prema tradiciji obilježava svake druge nedjelje u decembru.

U pitanju je internacionalni horski praznik koji promoviše vrijednosti solidarnosti mira i razumijevanja. U proteklih 25 godina hiljade horova iz čitavog svijeta priključilo se obilježavanju Svjetskog dana horskog pjevanja, dok su milioni pjevača bili uključeni u različite koncertne aktivnosti, festivale, seminare, radionice itd.

– Nakon još jedne uspješne internacionalne sezone ansambla i zlatne medalje na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu, u SR Njemačkoj, hor „Banjalučanke“ je spreman za tradicionalni decembarski nastup pred domaćom publikom. Imajući u vidu da je osvajanjem zlatne medalje u Magdeburgu zaokružena još jedna uspješna sezona hora, te potvrđena višegodišnja rezultatska konstanta i kontinuitet kvalitetnih koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, ovogodišnji tradicionalni koncert ansambla će napraviti svojevrsnu rekapitulaciju rada hora, te u tom smislu publici ponuditi kompozicije koje su repertoarski obilježile rad ansambla u prethodnom periodu. Pored toga repertoar će biti osvježen sa većim brojem žanrovski raznovrsnih kompozicija, koje će na koncertu 13. decembra doživjeti svoje premijerno izvođenje- kaže dirigent hora Mladen Matović.
Kao posebni gosti koncerta banjalučkoj publici će se predstaviti članice ženskog vokalnog ansambla „Sjećanja“, koga uglavnom čine članice nekadašnjeg prvog sastava „Banjalučanki“ koje je osnovao Ante Šašić 1977. godine. Pored njih na koncertu će nastupiti i gost iznenađenja.

Koncert će tematski biti podjeljen na tri dijela u okviru kojeg će prvi dio obuhvatiti zahtjevne kompozicije umjetničke muzike različitih epoha, drugi dio će činiti kompozicije inspirisane folkorom Balkana, dok će treći dio koncerta obuhvatiti popularniji repertoar, te atraktivne horske obrade nekih od najvećih svjetskih hitova popularne i filmske muzike.

(Banjaluka.net)