BANJALUCI NEDOSTAJE 6 MOSTOVA Građevinari se sele u Dolac, Česmu ili Šeher

Banjaluci nedostaje čak šest mostova, pokazala je najnovija analiza, a u ovom momentu razmatraju se opcije za izgradnju tri prelaza.

Građani najviše iščekuju završetak novog Zelenog mosta, koji spaja naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, jer saobraćajne gužve u ovom dijelu grada traju više od godinu dana, otkako je prvo zatvoren, a zatim i srušen stari prelaz zbog dotrajalosti.

Savremeni most  sa dve trake i vidikovcem, za koji je novac obezbijeđen emisijom gradskih obveznica, trebao bi biti sagrađen do kraja godine, a kako najavljuju iz Gradske uprave već se razmatraju opcije za izgradnju još tri mosta.

Prioritet su lokacija u Docu, između Venecija i Gradskog mosta, most u Srpskim Toplicama umjesto postojećeg, te most kod “Vitaminke” u naselju Česma. Ove velike investicije, prema nekim procjenama, koštaće oko 20 miliona maraka, ali se način finansiranja za sada ne spominje.

Za rasterećenje gradskog saobraćaja najvažniji je most u Docu, odnosno spoj Bulevara cara Dušana sa jedne i Mačvanske ulice sa druge strane. Izgradnja bi koštala oko 9 miliona maraka, jer je, kako su rekli nadležni, potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose, a Banjaluka bi tako dobila još jedan pravi most u urbanoj zoni.

Informacija da bi baš u Česmi mogao da se gradi sljedeći most posebno je obradovala stanovnike ovog naselja koji da bi došli do grada moraju obilaziti preko Trapista ili na Incel. Mještani su i ranije govorili da im je za bolji kvalitet života most kod “Vitaminke” potrebniji nego onaj na Vrbanji, ali njihovi zahtjevi nisu uvaženi.

– Svake godine tražimo izgradnju mostu kao priroritet za naše naselje, a to smo naveli i za iduću godinu. Most bi značio, ne samo nama, već i za rasterećenje tranzita; zato se nadamo da će se u projekat, osim Grada, uključiti i republičke institucije, te zajednički finansirati gradnju – rekao je predsjednik mjesne zajednice Miladin Maličević.

U Srpskim Toplicama takođe treba mijenjati most, koji po konstrukciji najviše liči na željezni Zeleni most, i to novim koji će imati dvije saobraćajne trake za teško saobraćajno opterećenje, te dvije pješačke staze. Mještani kažu da je most u lošem stanju, “stalno ga krpe” i zato se nadaju da su baš oni sljedeći na spisku za gradnju, kako ne bi došli u situaciju da im bukvalno prelaskom preko rijeke život bude ugrožen.

Iz Grada ipak uvjeravaju da je generalna ocjena stanja mostova u Banjaluci zadovoljavajuća.

Podsjećaju da imaju zaposlenog referenta na održavanju mostova, te da svake godine, putem javne nabavke, angažuju i pravno lice koje vrši periodičan pregled mostova.

– Programom Zajedničke komunalne potrošnje predviđeno je redovno i investiciono održavanje mostova. Javnom nabavkom se angažuje pravno lice, koje ugovorom ima obavezu da svakodnevno kontroliše stanje mostova u gradu i preduzima mjere – rekli su iz Gradske uprave.

U Banjaluci su inače izgrađena 23 mosta, dva nadvožnjaka i pet pasarela u urbanom području i 54 mosta na prigradskom i seoskom području grada, različite konstrukcije, raspona i dužine u zavisnosti od postojeće saobraćajnice i karaktera prepreke. Osim Zelenog mosta, u završnoj fazi su radovi na izgradnji mosta u MZ Dragočaj u naselju Kauri, a u toku je i javna nabavka za izgradnju novog mosta preko Dragočajke u centru Dragočaja.

Kontrole mostova

Kontrola mostova, kažu u Gradu, vrši se prema pravilniku o tehničkim normativima za eksploataciju i redovno održavanje mostova:

  • kontrolni pregledi – najmanje dva puta godišnje, a uglavnom se obavljaju tokom tekućeg održavanja mostova.
  • redovni pregledi – svake druge godine
  • glavni pregledi – svake šeste  godine i po isteku garantnog roka
  • vanredni pregledi – u slučaju vanrednih situacija, kao što je zemljotres.
  • detaljni pregledi – u slučaju rehabilitacije, ako se očekuje vanredno opterećenje i drugo.

(Srpskainfo)

MILAKOVIĆ: Ne prelazim u drugu partiju, vjerujem u Milana Radovića

Povodom teksta “Nedeljko Milaković napušta DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf”, objavljenog juče na našem portalu, g. Milaković se oglasio demantijem. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Trebate dobro da znate da ja nikada nisam promijenio neku političku partiju. Ja sam neko ko razmišlja svojom glavom, i obično zbog mojih stavova i mojih djela

Jabuke ajdared povučene s tržišta

Jabuke ajdared, proizvođača “Ogi voće” Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH. “Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i

CVIJANOVIĆ: Maksimalna podrška Srpske ustanovama kulture

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da će sve institucije Srpske rukovodstvima ustanova kulture pružiti maksimalnu podršku, ali i ponuditi konkretna, racionalna i realna rješenja koja će doprinijeti prevazilaženju njihovih problema. Cvijanovićeva je na sastanku sa direktorima republičkih ustanova kulture istakla da institucije od nacionalnog značaja imaju odlične potencijale za razvoj

(FOTO) Konji i magarac izazvali čuđenje na ulicama Banjaluke

Ne tako uobičajenom prizoru svjedočili su danas stanovnici grada na Vrbasu. Banjalučkim tranzitom u saobraćaj su se uključila i konjska kola. I dok su „drveno vozilo“ vukli konji, detalj iza mnoge je dodatno šokirao. Konj i magarac vezani za kola dodatan su teret životinjama sprijeda. Putnici – par starijih ljudi i djece, nisu se puno

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog