BANJALUCI NEDOSTAJE 6 MOSTOVA Građevinari se sele u Dolac, Česmu ili Šeher

Banjaluci nedostaje čak šest mostova, pokazala je najnovija analiza, a u ovom momentu razmatraju se opcije za izgradnju tri prelaza.

Građani najviše iščekuju završetak novog Zelenog mosta, koji spaja naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, jer saobraćajne gužve u ovom dijelu grada traju više od godinu dana, otkako je prvo zatvoren, a zatim i srušen stari prelaz zbog dotrajalosti.

Savremeni most  sa dve trake i vidikovcem, za koji je novac obezbijeđen emisijom gradskih obveznica, trebao bi biti sagrađen do kraja godine, a kako najavljuju iz Gradske uprave već se razmatraju opcije za izgradnju još tri mosta.

Prioritet su lokacija u Docu, između Venecija i Gradskog mosta, most u Srpskim Toplicama umjesto postojećeg, te most kod “Vitaminke” u naselju Česma. Ove velike investicije, prema nekim procjenama, koštaće oko 20 miliona maraka, ali se način finansiranja za sada ne spominje.

Za rasterećenje gradskog saobraćaja najvažniji je most u Docu, odnosno spoj Bulevara cara Dušana sa jedne i Mačvanske ulice sa druge strane. Izgradnja bi koštala oko 9 miliona maraka, jer je, kako su rekli nadležni, potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose, a Banjaluka bi tako dobila još jedan pravi most u urbanoj zoni.

Informacija da bi baš u Česmi mogao da se gradi sljedeći most posebno je obradovala stanovnike ovog naselja koji da bi došli do grada moraju obilaziti preko Trapista ili na Incel. Mještani su i ranije govorili da im je za bolji kvalitet života most kod “Vitaminke” potrebniji nego onaj na Vrbanji, ali njihovi zahtjevi nisu uvaženi.

– Svake godine tražimo izgradnju mostu kao priroritet za naše naselje, a to smo naveli i za iduću godinu. Most bi značio, ne samo nama, već i za rasterećenje tranzita; zato se nadamo da će se u projekat, osim Grada, uključiti i republičke institucije, te zajednički finansirati gradnju – rekao je predsjednik mjesne zajednice Miladin Maličević.

U Srpskim Toplicama takođe treba mijenjati most, koji po konstrukciji najviše liči na željezni Zeleni most, i to novim koji će imati dvije saobraćajne trake za teško saobraćajno opterećenje, te dvije pješačke staze. Mještani kažu da je most u lošem stanju, “stalno ga krpe” i zato se nadaju da su baš oni sljedeći na spisku za gradnju, kako ne bi došli u situaciju da im bukvalno prelaskom preko rijeke život bude ugrožen.

Iz Grada ipak uvjeravaju da je generalna ocjena stanja mostova u Banjaluci zadovoljavajuća.

Podsjećaju da imaju zaposlenog referenta na održavanju mostova, te da svake godine, putem javne nabavke, angažuju i pravno lice koje vrši periodičan pregled mostova.

– Programom Zajedničke komunalne potrošnje predviđeno je redovno i investiciono održavanje mostova. Javnom nabavkom se angažuje pravno lice, koje ugovorom ima obavezu da svakodnevno kontroliše stanje mostova u gradu i preduzima mjere – rekli su iz Gradske uprave.

U Banjaluci su inače izgrađena 23 mosta, dva nadvožnjaka i pet pasarela u urbanom području i 54 mosta na prigradskom i seoskom području grada, različite konstrukcije, raspona i dužine u zavisnosti od postojeće saobraćajnice i karaktera prepreke. Osim Zelenog mosta, u završnoj fazi su radovi na izgradnji mosta u MZ Dragočaj u naselju Kauri, a u toku je i javna nabavka za izgradnju novog mosta preko Dragočajke u centru Dragočaja.

Kontrole mostova

Kontrola mostova, kažu u Gradu, vrši se prema pravilniku o tehničkim normativima za eksploataciju i redovno održavanje mostova:

  • kontrolni pregledi – najmanje dva puta godišnje, a uglavnom se obavljaju tokom tekućeg održavanja mostova.
  • redovni pregledi – svake druge godine
  • glavni pregledi – svake šeste  godine i po isteku garantnog roka
  • vanredni pregledi – u slučaju vanrednih situacija, kao što je zemljotres.
  • detaljni pregledi – u slučaju rehabilitacije, ako se očekuje vanredno opterećenje i drugo.

(Srpskainfo)

Zaposlenici AS Holdinga na edukaciji prestižne Londonske Elite akademije

U sklopu programa koji AS Holding provodi u svojim članicama, a odnosi se na edukaciju zasposlenika, ovog mjeseca dvoje mladih ljudi koji su na odgovornim funkcijama i jedni od nosilaca odgovornosti u svojim domenama unutar Holdinga, dobilo je priliku da učestvuje na dvodnevnom edukacijskom treningu iz oblasti finansija prestižne Elite akademije koji je ove godine

BJELICA: Izbori su bili debakl, izabrati novo vođstvo

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica napisao je pismo u kojem kaže da je SDS pred kolapsomu, a da to rezultati na vanrednim izborima koji su održani dana i potvrđuju. Pismo prenosimo u cjelosti: “Srpska demokratska stranka je pred kolapsom. Na ovo sam odavno upozoravao, o ovome sam pisao i govorio. Mnogi su zatvarali oči i gurali

Svetislav Branković već dvije decenije ponosno kroti prugu

Djevojčica je prelazila prugu, sjećam je se i danas, ljubičasta jakna, kapa na glavi. U trenutku mi se učinilo da ju je rukohvat na lokomotivi udario po glavi i da je dijete palo u snijeg i tada sam pomislio: “Ja ovo nikad neću raditi”, ali kada sam izašao i vidio da dijete ustaje, otresa snijeg

Javni poziv MSURS umjetnicama za izložbu u Galeriji Plus

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) poziva umjetnice da u okviru prodajne izložbe  Ženski bazar u Galeriji Plus predstave svoje radove. Javni poziv se odnosi na umjetnice koje stvaraju u okviru likovne, vizuelne i primijenjene umjetnosti, da do 28. februara donesu svoje radove u Galeriju Plus za izložbu prodajnog karaktera koja će se realizovati od 8. marta

Servisne informacije za 18. februar

Servisne informacije za ponedjeljak, 18. februar 2019. godine: Policijska uprava Evidentirano je pet krivičnih djela, javni red i mir narušavan je četiri puta. Dogodilo se devet saobraćajnih nezgoda, jedno lice je lakše povrijeđeno, sve sa materijalnom štetom. Služba hitne pomoći U službi hitne pomoći pregledano je 97 odraslih pacijenata i 29 djece, a obavljeno je

PRVI REZULTATI IZ ŠTABOVA: Jerinić i Ćurić proglasili pobjede u Doboju i Trebinju

Mirko Ćurić je, prema prvim preliminarnim rezultatima iz izbornih štabova, novi gradonačelnik Trebinja, a u Doboju ubjedljivu pobjedio je dobio Boris Jerinić. Kandidat koalicije okupljene oko SNSD za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, novi je prvi čovjek grada sa prednošću više od 4.000 osvojenih glasova, pokazuju nezvanične informacije iz izbornih štabova političkih subjekata Trebinja. Na osnovu