Vijesti 13.12.2016.

Banjaluci nedostaje ustanova za palijativnu njegu

ČITANJE: 2 minute

Prema riječima jedne Banjalučanke, čija je majka, zbog neizlječivih posljedica moždanog udara, boravila u Gradiški, veliki je problem što Banjaluka nema ustanove za palijativnu njegu.

– Majka nije mogla da leži kod kuće, jer joj je bila potrebna medicinska njega. Svakodnevno smo joj išli u posjetu, jer smo bili svjesni da su to njeni posljednji mjeseci. U toj muci, svima bi nam bilo lakše da je bila smještena u Banjaluci, jer bi tako više vremena provodili s njom – kaže ona.

U Univezitetskom kliničkom centru Republike Srpske ističu da se bave tercijarnim nivoom liječenja, što podrazumijeva složene dijagnostičko-terapijske i hirurške procedure, pa palijativna njega nije njihov dio posla.

– Kapaciteti naše ustanove su prvenstveno namijenjeni za liječenje, a ne za njegu. Pacijenti kojima je neophodna palijativna njega su uglavnom pacijenti u stanju kome, najčešće zbog posljedica moždanog udara, oboljeli od malignih bolesti u terminalnoj fazi i drugih teških oboljenja, kojima više nije potrebno bolničko liječenje, ali im je neophodna njega i medicinski nadzor – navode u UKC RS.

Dodaju da za osigurana lica usluge ovog vida zdravstvene zaštite finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS, i to od 2011. godine u Bolnici Gradiška, a od ove godine i u Bolnici Nevesinje.

– Zbrinjavanje na odjeljenjima palijativne njege odobrava FZO na osnovu preporuka bolnica u kojima su pacijenti liječeni – kažu u UKC RS.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da do sada nije bilo zvaničnih inicijativa za uvođenje palijativne njege u Banjaluci, ali da će, ukoliko ih bude, razmotriti zahtjeve.

U FZO RS, kažu da su, do uvođenja palijantivne nege u Gradiški, pacijenti boravili na intenzivnoj njezi ili su čak upućivani u inostranstvo, što je značajno povećavalo troškove njihove zdravstvene zaštite, a veliki broj je bio prepušten porodicama da se o njima brinu.

Stotinu zahtjeva

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ove godine odobrio je oko stotinu zahtjeva za smještaj na odjeljenje palijativne njege u Gradiški, dok je u nevesinjskoj bolnici odobren smještaj za desetak pacijenata.

(EuroBlic)