Vijesti 18.10.2022.

Banjaluci neophodan krizni energetski štab

ČITANJE: 1 minuta

PIŠE: Milko Grmuša

Predložiću da Grad Banja Luka formira krizni energetski štab, a po uzoru na druge evropske gradove. Ključni zadatak tog tijela biće da omogući energetsku stabilnost, energente i sačuva narod od teške zime koja nam predstoji. Moraće se obezbijediti kvalitetno funkcionisanje Eko Toplane, te koordinisati i finansijsku podršku ljudima koji se griju na drva i pelet zbog enormno povećanih troškova ovih sirovina.

U tom tijelu moraju biti predstavnici gradske administracije, svih odborničkih klubova, komunalnih preduzeća, civilne zaštite, inspekcije i udruženja potrošača.

Krizni energetski štab mora odmah sa Elektrokrajinom provjeriti stanje električne mreže, jer postoji bojazan da ista neće na zimu moći da izdrži pritisak povećanog broja korisnika koji prelaze da se griju na struju.

Preozbiljna i teška vremena su pred nama i mjesecima ponavljam da se nismo adekvatno pripremili za njih. Nemamo luksuz da nam dio po dio sistema danas “iskaču”. Vrtići, komunalne službe, energetski sektor-sve mora biti stavljeno u najviši mogući stepen ozbiljnosti ako želimo da sačuvamo stabilnost u Banjoj Luci.

Svi imamo iste probleme i zato apelujem da i ostali gradovi u Srpskoj urade istu stvar, da koordinišemo aktivnosti i zajedno izvršimo pozitivni pritisak na centralne organe da se konačno uozbilje i shvate sa kakvim sve rizicima se suočavamo.

Oznake: Milko Grmuša