Vijesti 01.02.2021.

BANJALUCI POTREBAN MODERAN JAVNI PREVOZ: Stanivuković se provozao novom linijom 13A

ČITANJE: 1 minuta

U narednim godinama Grad bi trebalo da dobije moderan i evropski javni prevoz koji će u budućnosti koristiti 30 odsto građana Banje Luke, rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Stanivuković je prisustvovao promotivnoj vožnji na liniji 13 A, koja polazi iz Barlovaca i Kuljana, koja je od danas produžena do Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske na Paprikovcu.

Produženje ove linije, koja se završavala u centru grada, dugogodišnji je zahtjev mještana ovih naselja koji više neće morati koristiti dva autobusa za dolazak do Paprikovca. Cijeli dan ova linija je besplatna za đake i penzionere.

-Upravo, lagano krećemo da se pripremamo da sa našim prevoznicima analiziramo jednu potpuno novu strategiju javnog prevoza, jer je strateški cilj Grada ulaganje u javni prevoz – kazao je gradonačelnik.

On je podsjetio da je nedavno postavljeno prvo „pametno stajalište“ u gradu, te da će ove godine biti postavljeno više od 30 novih savremenih stajališta, te najavio da će biti izdvojeno 200 hiljada za subvenciju prevoza u januaru i februaru.

-Radićemo novu studiju za javni prevoz koja će da izračuna vrijednost svake autobuske linije i koliko Grad treba subvencionisati svaku liniju. Naše opredjeljenje je da sa današnjih 10 odsto korisnika javnog prevoza imamo povećanje na 15 do 20 , pa sve do jednog evropskog standarda od 30 odsto korisnika. To je strateški cilj i kretaćemo se korak po pokrak ka tome – zaključio je Stanivuković.

Mještanin Kuljana, Stanislav Vekić, istakao je kako duže vrijeme već očekuju produženje ove linije.

-Dosta stanovnika naših naselja radi na Paprikovcu i puno im znači produženje ove linije – zaključio je on.

(N.S)