Vijesti 08.01.2018.

Banjaluci treba još jedna Gimnazija

ČITANJE: 2 minute

U banjalučkoj Gimnaziji više ni za iglu nema mjesta. “Da bismo smjestili sve učenike, potrebna nam je još jedna škola, ali do danas nije izgrađena , priča direktor Vita Malešević.

Za fakultet pripremaju više od 1.200 učenika, a najgore je, kaže, što su za mnoge odlikaše morali da zatvore vrata.

“Učenici sa visokim uspjehom ne mogu da budu primljeni, budu ispod crte i onda se vrši pritisak od strane roditelja, možda bih i ja ta bila da sam na njihovom mjestu, jer dijete neće nego u Gimnaziju i vjerujem da zaslužuje ovdje da budu”, rekla je Vita Malešević, direktor banjalučke Gimnazije.

To su, tvrdi direktor, uglavnom, učenici sa svega nekoliko zaključenih četvorki. Svake godine od Ministarstva traže odobrenje i upišu 32 učenika u 46 odjeljenja, a onda ih jedva smjeste u male učionice. Neophopdno je da za talentovane učenike formiraju i sportska odjeljenja, ali bez nove Gimnazije to, kaže, nije moguće.

“Prebukirani smo. Mi smo razgovarali o sportskim odjeljenjima, ne Gimnaziji kao Gimnaziji, nego prosto odjeljenjima gdje bi se prilagodio neki program zbog njihovih obaveza vezanih za sport. To su djeca koja izostaju sa nastave opravdano, onda ne mogu postići program koji mi ovdje tražimo”, pojašnjava direktor Gimnazije u Banjaluci.

Iako se trude da omoguće što bolju osnovu za dalje školovanje, talentovanim učenicima ne mogu da obezbijede sve potrebne sekcije. Gradske vlasti su inicijativu za izgradnju nove Gimnazije uputile već dvojici prethodnih ministara. Tada se Ministarstvo prosvjete pravdalo nedostatkom učenika. Poručuju da su im ruke vezane, jer im iz Gradske uprave nisu poslali novi zahtjev.

“Inicijativu za osnivanje javne škole može pokrenuti jedinica lokalne samouprave na čijem području se planira otvaranje škole, najkasnije do 31. decembra tekuće godine za narednu školsku godinu. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije zvanično dobilo takvu inicijativu”, navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

U odjeljenju za obrazovanje grada Banjaluka priznaju da im se uprava Gimnazije godinama obraćala sa molbom za novu školu. Obećavaju da će je ove godine uvrstiti u plan.

(ATV)