Magazin 02.10.2017.

Banjalučka balerina Teodora Radivojević: Klasični balet je osnova za sve

ČITANJE: 4 minute

Teodora Radivojević (18), banjalučka balerina priprema se za nastup na Svjetskom prvenstvu koje se održava u novembru, u Riesi, u Njemačkoj, gdje će se takmičiti u kategoriji showdance.

Plesom se počela baviti prije 14 godina, kada su je u četvrtoj godini roditelji upisali na ples, a iako je to bila više njihova želja nego njena, Teodora je zavoljela ples.

Na jednom od treninga Teodora je za Anadolju ispričala kako je sa takmičenjima počela prije deset godina, a iza sebe ima mnogobrojna svjetska, evropska i državna prvenstva, pri čemu je na prvenstvima Bosne i Hercegovine više puta osvajala prva mjesta u kategorijama moderni i jazz balet, te showdance i solo i u nastupima sa grupama.

“Svaki rezultat ima svoju priču, ali izdvojila bih sedmo mjesto na svjetskom prvenstvu, što je moje prvo veliko takmičenje u solo kategoriji. Tu je i moj najbolji rezultat u karijeri, peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u dječijoj kategoriji, te 11. mjesto na svjetskom prvenstvu u juniorskoj kategoriji sa mojom najdražom koreografijom ‘Vrijeme'”, kaže Tamara.

Razlike između klasičnog i modernog baleta

Osim toga bila je i treća na svjetskom kupu, a prošle godine na Svjetskom prvenstvu bila je 15. u konkurenciji seniora.

“Svjetsko prvenstvo se održava u novembru i Teodora će da se predstavi u kategoriji showdance – odrasli sa solo tačkom i u grupnoj tački. Kao solista igra koreografiju koja se zove ‘Inspiracija'”, kaže Ana Mazalica trener i koreograf u plesnom klubu Gemma i nastavnik klasičnog baleta u “Prvoj baletskoj školi”.

Ona navodi da pošto se Teodora godinama takmiči i već je imala značajne rezultate na svjetskim smotrama, te da se i ove godine nadaju dobrom rezultatu. Teodora očekuje da će uspjeti ući u finale, a onda i što boljem plasmanu.

Objasnila je da je na ovakvim takmičenjima velika konkurencija, ali da plesači ne samo iz Plesnog kluba Gemma nego i drugih klubova iz BiH, iako nemaju dobre uslove kao plesači u drugim zemljama postižu dobre rezultate.

Baveći se plesom od malih nogu maštala o upisu na plesnu akademiju, ali je mislila da je to nemoguće jer je većini akademija preduslov za upis da polaznici imaju završenu osnovnu baletsku školu.

“Prije tri godine sam saznala da se kod nas otvara škola i znala sam da je to ono što želim i zato sam upisala i evo ove godine sam maturant ako Bog da da završim i da se dalje školujem što se tiče plesa”, kaže ova učenica “Prve blateske škole” i dodaje da su joj to samo prva vrata koja se otvaraju za buduću karijeru i nastavak školovanja.

Govoreći o razlikama između modernog i klasičnog baleta istakla je da je osim kostima prva i osnovna da su klasične balerine uvijek na vrhovima prstiju.

“U klasičnom baletu sve igra se u okviru, sve je tačno određeno dok u modernim plesovima možemo da izlazimo iz tih okvira, da se samo tijelo više opušta i nisu tačne pozicije nego je sve otvoreno. Naravno klasični balet je namjenjen za baletsku scenu i pozorište dok moderni možemo igrati bilo gdje”, navodi.

Važno voditi računa o ishrani

Kaže da bez obzira na to koliko voli moderni balet, mora se baviti i klasičnim jer je on osnova za sve.

“Jedno drugo nadopunjuje, klasičan balet je osnova za sve druge vrste plesa”, kaže Ana Mazalica.

Objasnila je da od kako je Teodora počela da se intenzivnije bavi klasičnim baletom to je vidljivo i u modernom baletu.

Profesionalno bavljenje plesom prema riječima Teodore Radivojević zahtijeva puno odricanja i vremena.

“Naravno ko hoće da u tome ostane profesionalno, ko se bavi tim, ko to voli, neće mu biti teško. Ipak, sve se može stići, imam i vremena za druženje, ne mogu baš kao vršnjaci, ali imam vremena za sve. Isto tako moram provesti duplo više vremena u sali nego ljudi koji su tu rekreativno”, kaže Teodora.

Slobodna je samo nedjeljom, a od šest dana u kojima vježba, pet dolazi u salu dva puta dnevno.

“Što se tiče ishrane treba da se pridržavamo, ali to nije u tim mjerama kao što se misli, kao što je prikazano u svijetu da su balerine toliko mršave i da ništa ne jedu. Naprotiv toliko puno rade i toliko puno snage treba”, rekla je Tamara i dodala da pošto troše puno kalorija na treningu treba i da unose mnogo hrane, ali kvalitetne.

(Agencije)