Biznis 10.12.2019.

Banjalučka berza najavila posljednju rundu prebijanja dugova

Šesta, a ujedno i posljednja, multilateralna kompenzacija u ovoj godini biće održana u periodu od 16. do 20. decembra, potvrdili su iz Banjalučke berze.

Kako su naveli iz Banjalučke berze, registracija učesnika koji se nisu registrovali u dosadašnjim obaveznim multilateralnim kompenzacijama počinje sedam dana prije početka unosa obaveza, a učesnici koji su se registrovali ne registruju se ponovo, izuzev ako mijenjaju podatke iz prethodnog MLK1 obrasca.

“Unos obaveza za šestu multilateralnu kompenzaciju u 2019. godini počinje 16.12.2019. godine i traje do 17.12.2019. godine do 15 časova. Prijavljuju se obaveze dospjele do 01.12.2019. godine. Prijava obaveza vrši se preko MLK2 obrasca koji možete preuzeti na internet stranici mlk.blberza.com u dijelu Obrasci”, poručili su iz Banjalučke berze.

Prema njihovim riječima, kompenzacija će biti sprovedena 17. decembra u 15 časova.

Nakon toga, ispravka unosa obaveza se može vršiti od 18.- 20.12.2019. godine do 15 časova.

“Učesnici kojima su preostala nekompenzovana potraživanja nakon sprovođenja multilateralne kompenzacije mogu 17.12.2019. godine (do 24 časa) zaključivati multilateralne cesije i ciljane dodatne kompenzacije, a u periodu od 18. do 19.12.2019. godine zaključivati javne prodaje potraživanja”, rekli su iz berze.

Kroz 16 multilateralnih kompenzacija koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano je više od 680 miliona maraka. Pojašnjenja radi, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, tj. prebijanja obaveza i
potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem RS, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

Inače, Vlada Srpske je u decembru 2018. godine donijela odluku o sprovođenju šest kompenzacija u ovoj godini i ovo je posljednja, šesta multilateralna kompenzacija za ovu godinu.

(banjaluka.net)