BANJALUČKA BERZA: Za 18. februar zakazana multilateralna kompenzacija

Prva ovogodišnja multilateralna kompenzacija u Republici Srpskoj biće održana u utorak, 18. februara, najavljeno je danas iz Banjalučke berze.

Unos obaveza za prvu multilateralnu kompenzaciju počinje u ponedjeljak, 17. februara, a trajaće do narednog dana do 15.00 časova, kada će biti sprovedena multilateralna kompenzacija.

“Učesnici u prvoj multilateralnoj kompenzaciji moraju da prijave obaveze dospjele do 1. februara 2020. godine. Učesnici kojima nakon kompenzacije ostane nekompenzovanih obaveza i potraživanja imaju priliku da sami zaključe kompenzacije ili cesije i tako se dodatno naplate ili da prodaju neko svoje potraživanje”, pojasnili su u Banjalučkoj berzi.

Multilateralna kompenzacija putem jedinstvenog sistema Banjalučke berze omogućava prebijanje obaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem.

“Učesnici multilateralne kompenzacije ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali moraju imati obaveze i potraživanja prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji. Učesnici koji nemaju dospjelih obaveza, a žele da naplate potraživanja, mogu to urade tako što će prijaviti buduće obaveze, odnosno avansna plaćanja prema povjeriocima ili avansna plaćanja za poreze i doprinose”, navedeno je u saopštenju.

Putem multilateralnih kompenzacija i cesija do sada je kompenzovano 780,2 miliona KM obaveza i potraživanja učesnika iz privatnog i javnog sektora, što je oko 7,8 odsto bruto domaćeg proizvoda Republike Srpske.

Prosječan broj učesnika, kako navode u Banjalučkoj berzi, koji uspijevaju naplatiti potraživanja i platiti obaveze putem ovog sistema raste i iznosi 751, a povećava se i broj učesnika iz Federacije BiH koji koriste sistem na dobrovoljnoj osnovi.

Vlada Republike Srpske je krajem 2019. godine donijela odluku o sprovođenju multilateralnih kompenzacija i cesija u 2020. godini, a predviđeno je održavanje šest multilateralnih kompenzacija putem jedinstvenog sistema Banjalučke berze.

Učesnici iz privrede i javnog sektora u Republici Srpskoj, kao i učesnici iz Federacije BiH, koji koriste sistem na dobrovoljnoj osnovi, imaće priliku da plate obaveze i naplate potraživanja u februaru, aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru ove godine.

(Srna)

Sporna noćna autobuska linija

Prikupljanje potpisa građana za uvođenje noćne autobuske linije, koju sprovode Mladi demokratskog progresa (MDP), najvjerovatnije je uzaludna. Naime, nije sporna lokacija na kojoj traže podršku građana, ali navodno to ne rade po proceduri iz Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.  Iz izvora bliskim Stručnoj službi Skupštine grada Banjaluka došla je informacija da se prikupljanje potpisa

Igokea savladala Sparse

Košarkaši Igokee savladali su Sparse 100:76 u zaostaloj utakmici 14. kola Premijer lige BiH. Samo dva dana nakon sto su u finalu poraženi od sarajevskog tima u finalu Kupa Mirze Delibasica, ekipa Dragana Bajića ostvarila je ubjedljivu pobjedu. Aleksandrovčani su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini koju su dobili 25:12. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je

ZEMLJA INVESTITORU, DVORANA GRADU Banjaluka ima plan za izgradnju novog simbola

Izgradnja kongresne-konferencijske i koncertne dvorane mogla bi se finansirati tako što će Grad potencijalnom investitoru, kao kompenzaciju za radove, ponuditi gradsko zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena Gradskog stadiona.  Gradnja ovog multifunkcionalnog objekta se najavljuje već nekoliko godina, ali za sada se nije spominjao tačan način finansiranja te velike investicije. Do sada se

DAN FUDBALA RS: Darko Milunović odlikovan Zlatnom plaketom

Tradicionalni deveti po redu “Dan fudbala Republike Srpske” održan je u utorak, 18. februara 2020. godine u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci sa početkom u 12.00 časova. Fudbalski savez Republike Srpske prepoznao je napredak u FK “Rudar-Prijedor”, te je rad Upravnog odbora ovog kluba nagrađen u vidu specijalne nagrade. Darko Milunović, predsjednik UO FK

Objavljen snimak privođenja uhapšenog policijskog inspektora u Banjaluci (VIDEO)

Nenad Grujić i Jelena Florijan, policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka, uhapšeni su danas u okviru akcije “Sirano”, a sumnja se da su uzeli mito od minimalno 20.000 KM. Cifra koju su, kako se sumnja, uzimali za mito mogla bi biti i veća, saznaju “Nezavisne novine”. Iz MUP-a RS je, uz navođenje inicijala,

Za 150 učenika u Dragočaju izvedena obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”

Predstavnici Auto-moto saveza RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS posjetili su danas OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju, gdje je za više od 150 učenika prvog, drugog i trećeg razreda izvedena interaktivna saobraćajno-obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”. Predstava je izvedena u sklopu republičke preventivne kampanje “Budi vidljiv, ne budi figura”, koja se do kraja februara sprovodi širom