Vijesti 17.08.2020.

BANJALUČKA BISKUPIJA: “Caritas” dijeli 850 paketa pomoći za socijalno ugrožene

ČITANJE: 2 minute

Za najugroženije porodice “Caritas” Banjalučke biskupije obezbijedio je više od 850 paketa pomoći, a veliki dio je već podijeljen.

Miljenko Aničić, direktor “Caritasa” Banjalučke biskupije, rekao je za “Nezavisne” da je podijeljeno već 600 paketa pomoći za 250 porodica.

“Podjela paketa je počela polovinom šestog mjeseca i tada je isporučeno oko 100 paketa, nakon toga smo polovinom sedmog mjeseca podijelili još 250 paketa, a prije nekoliko dana još 250 paketa”, kazao je Aničić.

Prema njegovim riječima, planirano je da se do polovine septembra podijeli i 250 paketa.

“Mi ne gledamo ljude po vjeri i naciji, tražili smo od Centra za socijalni rad da nam dostave spisak najugroženijih i najkritičnijih obitelji, takođe smo tražili spisak i od Fondacije ‘Udružene žene’ Banjaluka, kao i jedne romske organizacije, kako bi svi oni kojima je pomoć prijeko potrebna dobili prehrambene i higijenske proizvode”, istakao je Aničić.

Paket je prosječne vrijednosti 85 KM, a u svakom od njih se nalazi 25 kilograma brašna, tri kilograma šećera, tri litra ulja, soli, začina, tjestenine, riblj”e i mesne konzerve i ostalo, plus higijenska sredstva za zaštitu i dezinfekciju zbog virusa korona, pišu Nezavisne.

“Razmišljali smo da podijelimo svakome po paket, ali smo se onda ipak odlučili da obezbijedimo 250 obitelji, kako bi dobile po tri paketa i imale hranu barem tri mjeseca”, pojasnio je Aničić.

Dodao je da pokušavaju obuhvatiti sve socijalno ugrožene bez primanja, one koji su izgubili posao zbog pandemije virusa korona, porodice koje imaju teške bolesnike i osobe s poteškoćama u razvoju.

“Posebno je teško onima koji imaju djecu, jer ako nemate primanja vi svakako svojoj djeci želite priuštiti da ima sve, a ne možete. Ako neko zna izraziti radost, onda je to dijete, najljepši osjećaj je vidjeti dijete kako se raduje tome što ima šta jesti”, istakao je Aničić.

Paketi koje “Caritas” Banjalučke biskupije dijeli najugroženijim porodicama su donacija “Caritasa” iz Austrije i Fondacije “Medico”.

Pomoć je podijeljenja najugroženijim porodicama iz Banjaluke, Dervente, Gradiške, Prijedora, Livna i drugih opština koje pripadaju “Caritasu” Banjalučke biskupije.

Takođe, oni za vrijeme katoličkog i pravoslavnog Božića dijele više od 400 paketa za najugroženije, za djecu koja su u stanju potrebe, imaju zahtjeve za knjige koje im pokušavaju obezbijediti, kuvaju više od 30 obroka dnevno koje dijele na kućne adrese i ogranizuju mnoge druge akcije.

(SB/banjaluka.net)