Sport 27.03.2017.

Banjalučka gondola bez svog krova

ČITANJE: 2 minute

Iako Sportsko udruženje građana “Dajak klub” ima značajnu ulogu u čuvanju tradicije dajakaštva u gradu na Vrbasu, članovi ovog kluba, koji je simbol grada, nemaju adekvatne prostorije u koje bi skladištili dajake pa ih moraju kamionima prevoziti u Vrbanju.

Pored toga, oni i dalje nastoje da sačuvaju tradiciju plovidbe banjalučke gondole, staru vijekovima, i da je spase od zaborava.

Andrej Zamolo, predsjednik “Dajak kluba”, ističe da ovom klubu trebaju osnovne prostorije, gdje bi skladištili dajake.

– Prevozimo ih u Vrbanju i tu ih skladištimo. Izvozimo čamce i vučemo kamionima, i to gdje nam je daleko i neuslovno, kazao je Zamolo i istakao da im je potreban prostor blizu rijeke.

Prema njegovim riječima, još prošla gradska vlast im je obećala prostor kod dvorane “Obilićevo”, gdje bi mogli da skladište dajake, ali se od toga ništa nije desilo.

– Nadamo se u skorije vrijeme sastanku sa sadašnjim gradonačelnikom Igorom Radojičićem, gdje bismo zajedno uspjeli pronaći rješenje, rekao je Zamolo.

Snežana Kutlešić-Stević, odbornik SNSD-a, kaže da je “Dajak klub” 2012. pokrenuo inicijativu za izgradnju objekta kod Zelenog mosta.

– Ali zbog protesta građana koji žive u tom dijelu odustalo se od inicijative, kaže Kutlešić-Stevićeva.

Prema njenim riječima, oni su nedugo zatim ponovo pokrenuli inicijativu za dogradnju prostorija kod Sportske dvorane “Obilićevo”, ali je i to ostalo mrtvo slovo na papiru.

Petar Bilčar, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da ove godine u budžetu nisu planirana sredstva za dogradnju dvorane “Obilićevo”, a ako bi išli u tu dogradnju onda će sigurno biti prostor za “Dajak klub”.

– Njihova inicijativa je na mjestu, međutim planirano je da nadstrešnice gdje bi oni ostavljali svoje dajake budu uz dograđeni objekat dvorane ‘Obilićevo’. I urađen je projekat za dogradnju dvorane, ali to predviđa izgradnju tri etaže: podrumsku, prizemnu i prvi sprat, što je ukupno više od 2.000 kvadrata i to je dosta velika investicija, rekao je Bilčar.

(nezavisne.com)