Vijesti 10.09.2016.

Banjalučka hirurgija u novim prostorijama 2018. godine

ČITANJE: 1 minuta

Na odjeljenju hirurgije banjalučkog Kliničkog centra, ljekari su za sedam mjeseci imali više od 13 hiljada operacija. 114 ljekara, zajedno sa medicinskim sestrama i tehničarima, spasavaju živote pacijenata u izuzetno teškim uslovima. Česte su primjedbe na dotrajalu opremu, plafone koji prokišnjavaju, i nedostatak sanitetskog materijala.

Na samo liječenje, tvrde doktori, prigovora uglavnom nema.

“U ovoj kući koja izgleda ovako građevinski, naravno ne djeluje dobro na onog ko ulazi da mu se ukaže pomoć bilo koje vrste. Ljepše bi bilo da imamo pokretne stepenice, apartmane, a ne sobe sa ovoliko kreveta. U ovoj kući, bolnicu ne čine zidovi”, istakao je Dragan Kostić, načelnik klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju u UKC RS.

Čine je, poručuju iz uprave, ljekari i drugo medicinsko osoblje. Pacijenti na hirurgiji provedu prosječno pet dana, dok doktori tamo borave i po 20 sati dnevno. I za njih će, poručuje direktor, Mirko Stanetić, doći bolji dani. Polovinom 2018. godine useliće se uz jednu od najmodernijih hirurških klinika u regionu.

“Za rad hirurških klinika je neophodno da postoje operacione sale, sobe za buđenje, intenzivna njega, neophodno je da postoji sterilizacija, odvojeni putevi za čisto i prljavo, i naravno stacionar”, rekao je Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS.

U novom, sjevernom krilu UKC-a biće smješteno i deset operacionih sala, koje će biti klimatizovane, i opremljene potpuno novim instrumentima. Ove stare, kažu doktori, nemaju potrebe da prenose.

(ATV)