Vijesti 11.03.2017.

Banjalučka pekara jedina dala šansu za posao ženama žrtvama nasilja

ČITANJE: 2 minute

Pet žena iz „Sigurne kuće“ juče su išle na razgovor u pekaru „Žitopeka“ koja će im dati šansu da se zaposle i počnu novi život.

Tako su se ove hrabre žene uputile u upravu ove kompanije, u nadi da će tamo naći spas, ali ipak sa dozom sumnje, zbog prethodih iskustava.

– Iako nas niko od ostalih preduzeća nije pozvao na razgovor, nismo odustale. Danas smo same obišle nekoliko njih, ali izgleda da od toga neće biti ništa. Sve je u redu, razgovori teku normalno, ali čim čuju da dolazimo iz „Sigurne kuće“ odmah promene priču. Kažu nazvaćemo vas, ali od toga ne bude ništa – rekla je tridesetrogodišnja Milana, koja u „Sigurnoj kući“ boravi već pola godine.

Dodaje da je, iako nikada nije radila u pekari, sposobna i spremna sve da nauči sve, jer joj posao koji sada radi nije dovoljan da osigura budućnost za sebe i dvoje djece.

– U „Sigurnoj kući“ sam naučila svašta da radim, tako da ću naučiti i ovo. Iskreno se nadam ovom poslu i daću sve od sebe – rekla je ona.

Ako se dobro pokažu na razgovoru i probnom radu, ove žene postale bi dio popularnog banjalučkog brenda.

Pravile bi sendviče, radile u velikom pogonu za proizvodnju hljeba i peciva, te sigurnim radnim mjestom osigurale i svoju budućnost nakon izlaska iz „Sigurne kuće“.

Kao što je „EuroBlic“ ranije pisao, Fondacija „Udružene žene“ povodom Dana žena uputila je poziv oko 40 ustanova i preduzeća, da zaposle žene iz „Sigurne kuće“.

Međutim, niko od njih nije ponudio radno mjesto žene žrtvama nasilja, osim rukovodstva pekare „Žitopeka“.

Potreba im je podrška

Generalna direktorka „Žitopeke“, Slađana Nikić, kaže da je rado prihvatila poziv ove fondacije, te da je i sama svjesna nezavidnog položaja u kome se žene nalaze.

– Prepoznali smo važnost onoga što radi Fondacija „Udružene žene“ i odlučili da konkretno podržimo njihov rad. Položaj žena, uopšte, je nepravedno loš i to je problem cijelog društva. Kao zdrav kolektiv koji promoviše ravnopravnost žena, naša kompanija želi biti dio lanca podrške ovim ženama. Uvijek tražimo nove radnike, otvarmo nova mjesta i ukoliko se pokažu dobro na probnom radu, svakako da će biti primljene – rekla je Nikićeva.

(EuroBlic)