Vijesti 18.03.2023.

Banjalučka policija zabranila javno okupljanje u okviru “Povorke ponosa”

ČITANJE: 2 minute

Policijska uprava Banja Luka donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto“ iz Banje Luke i „BH povorka ponosa“ iz Sarajeva, koje se trebalo održati večeras u ovom gradu od 17:30 do 1 sat iza ponoći.

– Policijska uprava Banja Luka je Riješenje donijela nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine – saopćeno je iz uprave.

Zakonski propisi

Policija je apelovala na građane da poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovedu do ugrožavanja drugih, “imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih rekacija i da je upućen niz prijetnji organizatoru i učesnicima ovog okupljanja”.

Inače događaj koji je “Povorka ponosa” namjeravala organizovati trebao je biti podrška aktivistima, ali i novinarima u kontekstu najava kriminalizacije klevete, ali i nedavnog oduzimanja zastave sa duginim bojama na Osmomartovskog maršu.

Na događaju je trebala biti održana projekcija filma “Pride”, potom okrugli sto i diskusija o slobodama nakon čega je bila predviđena žurka za učesnike u prostoru DKC Incel.

Protiv događaja

Na najavu ovog događaja negativno je reagovalo 13 udruženja koja su od gradonačelnika Banje Luke i predsjednika RS tražili zabranu okupljanja što su političari podržali.

– Ja sam protiv toga odmah da znate. Bilo kakve manifestacije. Očekujem da će organi RS onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim ili zatvorenim prostorima. Po kom osnovu? Po osnovu naših sloboda. Zašto bi to nekoga uznemirilo? – Eto zato što oni uznemiravaju druge – rekao je Dodik.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je da nijedna javna površina grada kao ni javni prostori nisu dostupni za tako nešto.

– Da li to neko može uraditi u nečijem privatnom ptrostoru, naravno privatna svojina je nešto drugo. Grad Banja Luka se ograđuje od tako nečega. Na zvaničan način niti nas je neko pitao niti tako nešto podržavamo – rekao je on, prenosi Avaz.

(SB)