Vijesti 15.11.2017.

Banjalučka prigradska naselja dobijaju bolje puteve

ČITANJE: 3 minute

Asfaltiranje i obnova puteva u prigradskim naseljima, gradnja vodovodne i kanalizacione mreže, te vrtića, prioriteti su gradskih vlasti za iduću godinu, dok će mnogi drugi projekti u mjesnim zajednicama ostati „na ledu“ i čekati bolja vremena kako bi bili realizovani.

Liste prioriteta rješavanja problema mjesnih zajednica, koji su gradskoj upravi dostavljeni početkom prošlog mjeseca, za deset puta su veći nego što je planirano da bude izdvojeno novca iz gradske kase za ovu namjenu.

Činjenica da bi nadležna odjeljenja dogodine trebalo da imaju manje novca na raspolaganju nego u 2017. nije ohrabrujuća, ali se predstavnici mjesnih zajednica ipak nadaju da će najvažniji problemi biti riješeni.

Iz ovih odjeljenja poručuju da će želje i potrebe morati da budu svedene u okvire mogućnosti sa kojima će raspolagati, a koje se neće mnogo razlikovati od ovogodišnjih.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da bi im trebalo deset aktuelnih budžeta kako bi realizovali sve što je traženo.

– Iz sela su uglavnom stizali zahtjevi za asfaltiranje makadamskih puteva, a iz gradskih, osim sanacije saobraćajnica, stiglo je neobično mnogo zahtjeva za izgradnju trotoara i to gotovo iz svih dijelova grada – kazao je Sandić.

Naglasio je da će insistirati na tome da najviše novca bude uloženo u saobraćajnu infrastrukturu prigradskih mjesnih zajednica.

– Potrebno je proširenje saobraćajnica u velikom broju naselja, gradnja trotoara, te autobuskih stajališta – kazao je Sandić.
Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je potvrdio da su i na adresu tog odjeljenja stigli desetostruko veći zahtjevi.

– Kada je u pitanju selo prioritet je nastavak gradnje regionalnog vodovoda „Crno vrelo“, podsistem Zvijezda, ali za to ćemo morati tražiti novac iz drugih izvora – kazao je Bilčar.

Dodao je da je iz gradskih naselja stiglo mnogo zahtjeva za izgradnju vodovodne mreže, te kanalizacije.

– Iduće godine ćemo morati preurediti po jedan prostor za potrebe vrtića na Starčevici i na Obilićevu – kazao Bilčar dodao da će biti nastavljena revitalizacija trim-staza na Banj brdu.
Predsjednik Savjeta MZ Dragočaj Slavenko Tadić se nada da će neki od problema ove mjesne zajednice biti riješeni.

– Nama pripadaju Ramići i Barlovci i potrebna je obnova glavne saobraćajnice. Mnogo je nesaniranih ulica i makadamskih puteva i to treba riješiti. Most u Dragočaju je mali i neadekvatan za saobraćaj i nadam se da će grad dogodine obezbijediti novac za gradnju većeg – kazao je Tadić.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević je rekao da se u ovom naselju već više od deset godina bore da se izgradi vodovod za treću i četvrtu visinsku zonu.

– Nadam se da će nešto biti urađeno u vezi s tim pitanjem i nema više opravdanja. Nalazimo se sedam kilometara od centra grada, ali i dalje u tom dijelu nema vode, a svaki dan se gradi sve više objekata – kazao je Maličević.

Koliko je izdvojeno novca 2017. god (u milionima KM)

11,1 Odjeljenje za saobraćaj i puteve
21,05 Odjeljenje za komunalne poslove
Koliko je planirano da bude izdvojeno 2018. god (u milionima KM)
8,8 Odjeljenje za saobraćaj i puteve
18,4 Odjeljenje za komunalne poslove

(Nezavisne)5