Biznis 26.03.2018.

Banjalučka regija jedna od vodećih u Bosni i Hercegovini po brzorastućim kompanijama

ČITANJE: 4 minute

Bosna i Hercegovina je prošle godine ostvarila izvoz vrijedan više od devet milijardi maraka,  667 brzorastućih kompanija učestvovalo je u tom izvozu sa više od milijardu maraka ili 12 odsto ukupnog izvoza. Sa 93 brzorastuće kompanije Banjalučka regija je vodeća u Republici Srpskoj, a treća u BiH.

Brzorastuće  kompanije iz banjalučke regije su u 2016. ostvarile preko 347 miliona KM ukupnog prihoda i ukupno izvezle oko 86 milona KM.

Za investicionu klimu u svakoj zemlji brzorastuće kompanije su od velikog značaja budući da njihovo preduzetništvo i uspjeh često nadilaze očekivanja. Takođe, poslovni procesi ovih kompanija mogu poslužiti kao primjer poslovnoj zajednici i donosiocima odluka na svim nivoima.

Analiza LRC BIS-a “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji”, a za potrebe projekta Poslovnih novina,  pokazala je da su brzorastuće kompanije u BiH prošle godine izvezle proizvoda više za 22 odsto nego godinu prije.

Brzorastuće kompanije najčešće dolaze iz velikih ekonomskih centara gdje postoje značajno kvalitetniji uslovi za inovacije i rast, mada brojne od ovih poslovnih zvijezda ostvaruju sjajne rezultate bez obzira na kojoj regiji posluju.

Prema najnovijim analizama LRC BIS-a, u Kantonu Sarajevo je najviše brzorastućih kompanija, njih 157 od ukupno 667 u BiH. One su u 2016. godini ukupno ostvarile skoro 1,6 milijardi KM prihoda, što je za 17 posto više u odnosu na godinu prije, te izvezle više od 178 miliona KM, što je više za 34 odsto. U 2016. godini ove kompanije su zapošljavale 8.078 radnika, što je povećanje za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Po broju brzorastućih kompanija slijede Tuzlanski kanton sa 106 brzorastućih, koje su ostvarile ukupno 1,5 milijardi KM prihoda i izvezle 181 milion KM.

Iako su izvorno vezane za ova područja po osnivanju, brzorastuće kompanije u BiH prilično ih lako prevazilaze i posluju na regionalnim, evropskim pa i svjetskim tržištima.

Jedna od takvih je i City Šped sa sjedištem u Sarajevu. Ova brzorastuća kompanija, dostavljajući robu i distribuirajući je širom svijeta bilježi stalni rast prihoda i zaposlenih. Osnivač je Mirza Klico koji kaže da kompanija mora biti izvrsna u onome što radi da bi ostvarila brzi rast.

“Nama se dešavalo da je klijentu hitno potrebna roba iz inostranstva, a mi tu robu dostavimo brzo iznad svih očekivanja. To nam daje prednost kao i niz drugih različitih faktora koji su doveli do brzog rasta kompanije. Jedan od ključnih faktora za napredovanje je i ‘žar u poslu’. Ako se ne prepoznajete ili ne pronalazite u nekom biznisu, nemojte gubiti vrijeme”  kazao nam je Klico.

Među izvoznicima značajnu ulogu ima i tešanjski “Madi”, koji takođe bilježi brzi rast u proteklim godinama. Direktor ove kompanije Maid Jabandžić naglasio je da je za uspjeh potrebno mnogo pozitivne energije i odricanja. Osvrnuvši se na poslovanje Madija, posebno je istakao značaj dozvole za izvoz piletine u EU koju je ova kompanija dobila u proteklom periodu.

“Očekujemo da će to donijeti povećanje kapaciteta, proširenje asortimana te nova zapošljavanja” kazao je Jabandžić, te dodao da će kompanija nastaviti sa investicijama u narednom periodu.
Savremena ekonomija praktično je nezamisliva bez brzorastućih kompanija koje imaju presudan uticaj na rast zapošljavanja i razvoj. To su većinom mаlа i srеdnjа preduzеćа kоја imајu kontinuiran trоgоdišnji rаst prihoda, zaposlenih, dobiti itd. Kako bi istakle značaj i faktore uspjeha brzorastućih kompanija, te promovisale modele njihovog poslovanja, Poslovne novine u saradnji sa LRC BIS-om realizuju projekt  “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“.

Uspješne prakse brzorastućih koje će promovisati u specijalnoj publikaciji nisu samo dobar primjer već i potencijal i poziv za investitore koji žele poslovati i razvijati se na ovim prostorima.

Važno je zapošljavanje mladih

O važnosti projekta brzorastuće kompanije govorila i Esada Karović, direktorica brzorastuće kompanije Establish d.o.o., koja je članica ASA Grupacije.

“Veoma je bitno da neko prati rast i razvoj kompanija koje imaju potencijala u BiH kako bi se, između ostalog, ukazalo i mladima da ne treba da napuštaju našu zemlju. Establish upravo zapošljava deset mladih ljudi u sektoru finansija i računovodstva. Težimo ka kvalitetnim i visokoobrazovanim saradnicima kojima pružamo edukaciju i sticanje novih iskustava ” rekla je ona.

(Srpskainfo)