Vijesti 14.04.2016.

Banjalučka skupština potvrdila: Ključ grada ne ide nikome!

ČITANJE: 2 minute
skupstina banjaluka

Skupština grada Banjaluka usvojila je odluku da se nagrade Zlatni grb grada Banjaluka povodom Dana grada 22. aprila dodijele Fabrici obuće “Bema”, kompaniji “Lanako” i doktoru medicinskih nauka Draganu Danelišenu.

Plaketa grada Banjaluka biće dodijeljena Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, Muzeju savremene umjetnosti, Kazneno–popravnom zavodu Banjaluka, Aleksandru Lazareviću, Slobodanu Grahovcu, Novici Bogdanoviću, Dušanu Kudri, Andrei Dukić i Davidu Mastikosi.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da su nagrade otišle u prave ruke, iako posljednjih godina postoje stalni pokušaji njihovog devalviranja među određenim krugovima u Banjaluci.

Komentarišući činjenicu da ove godine nije dodijeljen Ključ grada, Gavranović je rekao da je to stvar procjene predmetne Komisije.

Skupština nije usvojila prijedlog odbornika PDP-a Zorana Talića da se plaketa grada dodijeli i udruženju građana “Rekreativna zona Banjaluka”.

Talić je rekao da je namjera njegovog prijedloga bila da se građanski aktivizam podigne na viši nivo i izrazio nezadovoljstvo što nikome nije dodijeljena nagrada “Ključ grada”.

Odbornik SDS–a Mladen Kajkut ukazao je na potrebu donošenja pravilnika o načinu dodjele nagrada povodom Dana grada, kako bi se definisali kriterijumi za dodjelu.

“Kada dođemo na vlast, predložićemo određene oblasti za koje će se dodjeljivati nagrada, a sa ovom aktivnošću mora se krenuti najkasnije u januaru kako bi se sve riješilo na vrijeme”, rekao je Kajkut.

Odbornik SNSD–a Zdravko Josipović rekao je da su procedure za dodjelu nagrada ispoštovane i da je javni poziv bio otvoren 20 dana.

“Komisija je radila detaljno, proučila je sve inicijative i jednoglasno je odlučila ko će dobiti nagrade”, rekao je Josipović.

Skupština grada usvojila je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za prethodnu godinu, prema kojem su prihodi realizovani u iznosu od 118,749 miliona, dok su rashodi iznosili 111,977 miliona KM ili 94,31 odsto od planiranih.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da su u prošloj godini gradske finansije stabilizovane, a likvidnost podignuta na viši nivo.

“I dalje ćemo pojačavati finansijsku disciplinu primjenom novog pravilnika koji je donijelo Ministarstvo finansija i insistirati na izjavama o fiskalnoj odgovornosti svih nosilaca funkcija u javnim ustanovama”, rekao je Gavranović.

On je dodao da će suficit dijelom biti iskorišten za sanaciju deficita, a dijelom i za određene projekte, što će se rasporediti posebnom odlukom, uz saglasnost resornog ministarstva.

Gavranović je najavio i sastanak sa premijerom Željkom Cvijanović nakon njenog povratka iz Vašingtona.

Komentarišući zapošljavanje 41 radnika u Gradskoj upravi Banjaluka, Gavranović je rekao da za to preuzima potpunu odgovornost, ali i podsjetio na činjenicu da i sa ovim zapošljavanjem gradska administracija ima 21 radnika manje nego 2012. godine.

Odbornik Talić rekao je da nema potrebe za zapošljavanjem 41 radnika u Gradskoj upravi i poručio da će to stvoriti dodatno opterećenje za gradski budžet.

“Nismo ni čuli da li postoji ekonomska opravdanost ili potreba za prijemom tih radnika”, rekao je Talić.

 (Atv)