Vijesti 07.12.2015.

Banjalučka Toplana: Mazuta imamo za još dva dana!

ČITANJE: 2 minute
Toplana Banjaluka
– Mazuta ima za još dva dana i prijeti ozbiljna opasnost da dođe do prekida u proizvodnji i isporuci toplotne energije, rekao je Mićo Milovanović, direktor “Toplane”.

On je potvrdio da je otkazan postupak nabavke mazuta sa dosadašnjim dobavljačem, preduzećem HIGAT. To je, kako su objasnili iz “Toplane”, urađeno zbog male količine mazuta koji imaju, te traže drugi način nabavke tog energenta.

– Mi mazuta imamo za još dva dana, te smo objektivno prinuđeni da obezbijedimo mazut na drugi način, zakonom propisanim – rekao je Milovanović, te dodao da je ipak siguran da će obezbijediti drugi način nabavke mazuta.

Milorad Mihajlović, vlasnik firme HIGAT, sa kojom “Toplana” ima ugovor o snabdijevanju mazutom, juče je ustvrdio da rukovodstvo “Toplane” opstruiše taj ugovor, odnosno da poštuje samo 30 odsto ugovora.

– ‘Toplanin’ konkurs za nabavku mazuta, koji datira od 2. decembra, čista je farsa – kaže Mihajlović, te dodaje da je od petka do ovog ponedjeljka 11 cisterni mazuta odvezeno “Toplani”.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, izjavio je da neće uopšte da se petlja u priče o navodnom namještanju konkursa, ali da će tražiti informaciju o ugovorima koje je “Toplana” sklapala.

Prema njegovim riječima, postoje neki ugovori za mazut koji su upitni. Kako kaže Gavranović, postoji ugovor o snabdijevanju i isporuci energenta, koji svake sezone dobavljač na neki način uslovljava avansima, a koje “Toplana” nema.

– Ovih dana ću tražiti definitivnu informaciju o tim ugovorima. Na sjednici Skupštine smo ranije bili donijeli zaključak da ‘Toplana’ dostavi ugovore koje je zaključila i anekse, odnosno produženje ugovora po osnovu javne nabavke, gdje je preduzeće HIGAT dobilo taj tender pod određenim uslovima, a onda je pod čudnim okolnostima taj ugovor potpuno izmijenjen, apsolutno na štetu grada, građana i ‘Toplane’. Zašto je to ‘Toplana’ uradila, ko je to uradio insistiraću da istjeramo do kraja – rekao je Gavranović.

Banjalučani koji se griju putem “Toplane” su bili u strahu da će ostati bez grijanja, te se nadaju da će situacija u vezi s ugovorom i nabavkom mazuta biti riješena.

(NN)