Vijesti 02.06.2016.

Banjalučka “Toplana” se uzda u kredit iz EU

ČITANJE: 2 minute

Zbog finansijske dubioze u kojoj se nalaze, novac im je prijeko potreban, pa su zasukali rukave i počeli da pripremaju projekat.

“Danas sam ja najveći optimista jer sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pripremamo projekat radi proizvodnog i finansijskog. restruktuiranja ‘Toplane'”, izjavio je Mićo Milovanović, direktor “Toplane”.

Dobiju li kredit, već znaju na šta će potrošiti novac. Deset miliona evra uložiće u izgradnju dva nova kotla na drvnu sječku, a pet miliona u refinansiranje postojećih obaveza. Ni to im neće biti dovoljno pa se nadaju da će im IRB odobriti bar manji kredit od traženog. To je za opoziciju samo pusta nada.

“Zadnje tri godine naslušali smo se svakakvih priča u skupštini, da će biti koncesija, pa zakup, pa refinansiranje, pa sad kao 90 miliona kod IRB-a?  Ma njima Vlada nije dala sredstva za saniranje šteta od poplava, a kamoli da će im dati 91 milion za dugove i nove kotlovnice”, rekao je   Zoran Talić, odbornik PDP-a.

U Toplani ne kriju da će se zadovoljiti i trostruko manjom sumom evropskih para. Ipak, novo zaduženje ne dopada se ni vladajućem bloku, ali, kažu, moraju da podrže to gradsko preduzeće.

“Nas Toplana dovede u svršen čim, faktički svake godine moramo da budemo garant ili da damo kredite ili svoja sredstva da bi ona opstala da radi. Mi faktički moramo da opslužimo naše građane i ustanove da bi mogli funkcionisati, da bi imali grijanje. Vidite kakva je situacija, pa moramo na takakv način to da radimo”, rekao je  Dušan Čajić, odbornik SNSD-a.

Iz vladajućeg bloka poručuju da bi situacija u “Toplani” bila mnogo bolja da se njome domaćinski rukovodi. Trenutni dug premašuje 90 miliona maraka, a direktor uvjerava da je bio štedljiv. Najavljuje da će godinu završiti u plusu na šta su se vladajući i odbornici opozicije od srca nasmijali.

(ATV)

Oznake: Zoran Talić