Magazin 20.09.2018.

“BANJALUČKE NOVINE” IZ 1954. Frka zbog sličica u banjalučkoj Gimnaziji

ČITANJE: 1 minuta

“Banjalučke novine” iz 1954. godine donose članak o “pogubnom” uticaju sličica fudbalera na učenike Muške gimnazije u Banjaluci.

Na jednom roditeljskom sastanku u Muškoj gimnaziji, piše M. Kulenović, novinar “Banjalučkih novina”, raspravljano je o uzrocima slabog učenja i nediscipline u školi. Najviše je bilo riječi o rasprodaji čokolade “Sport” koju proizvodi “Nada Štark” iz Zemuna.

Naime, u omotu čokolade nalaze se slike nogometnih igrača, a na svakih 5.000 komada nalazi se slika sportiste sa otiskom štambilja – u slučaju da dijete pronađe navedenu sliku na čokoladici koja košta 10 dinara, osvaja fudbalsku loptu.

“Banjalučke novine”, odnosno autor teksta, izračunali su da djeci treba 50.000 dinara da bi dobili loptu od 1.600 dinara i ostali šokirani činjenicom da ovo jugoslovensko preduzeće podstiče djecu na kockanje.

Jedan roditelj je na sastanku naveo da mu je sin ukrao 800 dinara kako bi kupio slatkiš, a neki su govorili i o štetnosti razmjenjivanja sličica za vrijeme nastave.

Autor navodi da je ovakav pristup veoma štetan za omladinu i da je bolje da su umjesto sličica uzete slike ustaničkih mjesta, pisaca ili književnika.Roditelji su zahtijevali da se zabrani proizvodnja ove čokolade.

(Mondo)