Vijesti 23.03.2017.

Banjalučke škole ugrađuju kamere i u učionice da zaštite inventar

ČITANJE: 2 minute

Iz kabineta za informatiku u Osnovnoj školi na Laušu u Banjaluci redovno nestaju dijelovi iz računara, a da bi se riješila ova misterija, uprava škole planira ugraditi video nadzor.

Školski kabinet za informatiku u školi „Sveti Sava“ ima desetak računara, a direktor Miroslav Popržen kaže da je primoran da ih mijenja skoro svake školske godine. Škola za to više nema novca i hitno moraju da riješe problem.

– Nestaju nam skupi dijelovi iz računara, memorija i slično, i niko ne može da dokuči kako lopov uspije da ih izvadi. Osim toga, djeca i uništavaju ovu opremu, pa ozbiljno razmatramo mogućnost da uvedemo video nadzor i spriječimo takvo ponašanje – kaže Popržen.

Dodaje i da imaju dilemu da li je snimanje ispravno, jer su svjesni obaveze da zaštite privatnost djece. S druge strane, tvrdi on, časovi su javni i može da im prisustvuje bilo koji građanin koji se prethodno najavi, pa ni snimanje ne bi trebalo da predstavlja problem.

– Kamere bi vjerovatno bilježile samo sliku, ali ne i zvuk i bile bi preventiva, jer kada bi djeca znala da ih snimamo, vodili bi više računa o ponašanju – kaže Popržen i dodaje da, s obzirom na to da je riječ o dosta skupoj opremi, narednih dana će organizovati donatorsko veče, te animirati i roditelje da se prikupi novac.

Škola ima puno pravo da zaštiti svoju imovinu ugradnjom video nadzora i u učionicama, kažu stručnjaci za bezbjednost, te pojašnjavaju da nije riječ o nikakvom nadziranju, nego zaštiti imovine.

– To nema nikakve veze sa ličnim podacima djece, jer se ne snima zvuk i može imati samo pozitivne efekte za sve, bilo bi manje vršnjačkog nasilja, uvelo bi se više discipline, a i nastavnici bi bili primorani da drže kvalitetnije časove – pojašnjavaju stručnjaci.

Međutim, u nekim školama je bila praksa da osim direktora, pristup arhivi imaju i profesori, koji su premotavanjem snimka „zavodili red“ i rješavali i najmanju nesuglasicu sa đacima.

Snimaju i putnike u taksiju

Bezbjednjaci ističu da se snimaju čak i neki sudski procesi, a video nadzor iznad šaltera u bankama, u trgovinama, kancelarijama, pa i taksi vozilima, je sasvim normalna pojava. Dodaju da je najbitnije da obavještenje o nadziranju prostorija bude istaknuto na vidno mjesto, te da se ne manipuliše snimcima koje zabilježi kamera.

(blic.rs)