Magazin 22.12.2018.

BANJALUČKI ADVOKAT PANKER Nakon ročišta razveže kravatu, uzima bas-gitaru i svira

ČITANJE: 2 minute

Kada se umori od ročišta, kada mu dosade zakoni i kada ga zamore paragrafi, tada Dalibor Mrša, banjalučki advokat, razveže kravatu, uzima bas-gitaru i – svira pank iz mladosti!

Mrša je jedan od rijetkih advokata koji su predani još nečemu osim zakonu. A on je predan muzici, odnosno panku. Mrša je basista, vokal i frontmen grupe „Subverzija“, koju je osnovao prije dvadesetak godina i od koje je, kada je u pitanju prvobitni bend, danas ostalo samo ime, piše Avaz.ba.

– Prvo sam svirao klasičnu gitaru. Muzička škola bila je želja mojih roditelja, a ne moja potreba. Imao sam nastavnika koji nije bio dobar pedagog i ubrzo sam napustio muzičku školu. Nedugo nakon toga drug me pitao da sviram s njim. Nedostajala mu je ritam-gitara. Tako da je izvjesno da od muzike nisam mogao pobjeći – rekao je Mrša za „Avaz“.

On kaže da je njegova ljubav podjednako raspoređena i da je ima dovoljno i za muziku i za pravo. Muzika je, dodaje on, inspirativnija, ali i pravo u rukama dobrog advokata može biti umjetnost.

– Ponekad vježbam u kancelariji, ali radim to tiho. Ne želim nikome da smetam. Uglavnom su to „samostalne“ probe kada ostanem sam ili pred kraj radnog vremena. Muzičar mora imati vrijeme za sebe – ističe Mrša.

Nakon srednje škole i fakulteta počeo je raditi, onda su došla djeca i nije mogao naći s kime bi svirao. A tekstovi i muzika, kaže, bili su spremni.

– Vratio sam se s jednog porodičnog skupa. Dogovorio sam se sa suprugom i nastavio sam da sviram. Četvrto dijete bilo je na putu, ali muzika je neukrotiva energija. Ako tu energiju ne ispoljite, ona buja kao čir. Ili će se zagnojiti ili će izaći napolje i rana će zarasti – kazao je Mrša.

– Mi sviramo pank, ali ne robujemo žanru. Prije podne sam u kravati, a popodne u kožnoj jakni i daleko se ugodnije osjećam u kožnoj jakni, to je moj prirodni ambijent – rekao je Mrša.

(Avaz.ba)