Biznis 17.05.2016.

Banjalučki aerodrom konačno prednjači

ČITANJE: 3 minute
aerodrom
Iako još zvanično nije poznato kada će ponovo početi izvoz mesa u Tursku i koje kompanije će izvoziti, aerodromi u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu i Mostaru započeli su s pripremama i lobiranjem, s ciljem da se izvoznici odluče da baš preko njih juneće meso plasiraju u Tursku.

Prema nezvaničnim informacijama, banjalučki aerodrom mogao bi da ostane lider u ovom poslu s obzirom na to da ima najbolje uslove, a i u nekim kompanijama koje se nadaju novim ugovorima kažu da će izvoz nastaviti preko Banjaluke, bez obzira na to što im je aerodrom u Tuzli ili Sarajevu bliži.

“Gotovo sigurno je da ćemo ponovo izvoziti preko Banjaluke, jer imaju najbolje uslove i uslugu pretovara mesa iz hladnjače u avione”, rekao je Branko Krstić, direktor bijeljinskog “Mesoprodukta”, dodajući da su određene količine mesa za Tursku već obezbijeđene i da se čeka samo da se taj posao nastavi.

Što se tiče nastavke posla, odnosno izvoza 5.700 tona junećeg mesa u Tursku, uskoro će se znati koje sve firme će dobiti taj posao, jer je tender za izbor firmi za izvoz mesa tek nedavno zatvoren.

Inače, posao izvoza mesa, barem što se tiče aerodroma, funkcioniše na način da aerodrom uspostavi saradnju i potpiše ugovore sa avio-kompanijama koje se bave isključivo kargo saobraćajem i od njihovih ponuda praktično zavisi i cijena prevoza tereta. Do sada, dozvole za kargo saobraćaj imali su aerodromi u Banjaluci i Sarajevu, a tek odnedavno dobili su je i aerodromi u Tuzli i Mostaru.

Jedan od izvoznika mesa u Tursku ispričao nam je da cijena leta iz Banjaluke za Tursku košta od 3.500 do 4.000 evra, a da je na aerodromu Sarajevo prvobitno bila 11.000, a kasnije je smanjena na 8.000 evra.

Aerodrom radi sa dvije ili tri kargo kompanije

“Banjalučki aerodrom radi sa dvije ili tri kargo kompanije, a sarajevski samo sa jednom kompanijom koja ima monopol nad tim aerodromom i ne dozvoljava nikome drugom da uđe u taj posao. Zato je oko 130 letova otišlo iz Banjaluke, a iz Sarajeva tek nekoliko”.

Isti izvor navodi da bi pojedinim izvozncima, kao onima koji se nalaze u Bijeljini, više odgovaralo da juneće meso plasiraju preko aerodroma u Srbiji koji je i bliži, ali i jeftiniji, ali da Turci to nisu htjeli dozvoliti, već su isključivo tražili da se angažuje domaća operativa.

“Većina će ponovo izvoziti preko Banjaluke i vjerovatno će od juna svaki dan biti po jedan let, jer ostali aerodromi nisu ispunili sve potrebne uslove, a i sumnjam da mogu postići bolju cijenu”, ispričao je isti izvor.

Ipak, s druge strane, u Međunarodnom aerodromu Tuzla kažu da su ispunili sve tehničke uslove za izvoz mesa i da su o tome obavijestili sve potencijalne izvoznike.

“U ovom trenutku mi ne znamo ko su izvoznici, ali smo kontaktu sa nekim avio-kompanijama koje bi u slučaju da dođe do realizacije bile spremna ponuditi svoj servis tim izvoznicima ili uvoznicima za obavljanje tog posla”, rekao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli, ističući da cijena prevoza isključivo zavisi od kompanija sa kojima će se potpistivati ugovor i onoga što su one ponudile izvoznicima ili uvoznicima.

Da su se Međunarodni aerodrom Tuzla, ali i Vlada Tuzlanskog kantona ozbiljno posvetili osposobljavanju kargo saobraćaja, govori i činjenica da je iz budžeta kantona obezbijeđeno 250.000 KM za stvaranje preduslova za početak kargo saobraćaja u junu ove godine.

Podsjećanja radi, nakon poplava u BiH 2014. godine Turska je odborila bescarinski uvoz 15.000 tona  mesa iz BiH, koji je nakratko zbog malverzacija određenih kompanija bio zaustavljen. Nakon pregovora Turska je ponovo odobrila izvoz, a o kolikom poslu se zapravo radi, najbolje govori podatak da je tokom 2012. i 2013. godine izvezeno mesa u vrijednosti od  6.000 KM, da bi u toku 2015. godine dostiglo cifru od 87 miliona KM.

(Nezavisne)