Banjalučki aerodrom očekuje trostruko više putnika do kraja 2022. godine

Rukovodstvo banjalučkog aerodroma očekuje da će do kraja 2020. godine imati više od 300.000 prevezenih putnika i 4.000 avio-operacija godišnje. 

– To će omogućiti značajno povećanje vlastitih prihoda i manju ovisnost o sredstvima subvencije – navodi se u Planu poslovanja ovog javnog preduzeća za 2020-2022.

Banjalučki aerodrom je, po posljednjim podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, u 11 mjeseci prošle godine, od januara do kraja novembra, imao 136.097 putnika. U cijeloj 2018. godini bilo je tek nešto više od 36.000 putnika.

” Petogodišnji ugovor koji je aerodrom zaključio s kompanijom ‘Rajaner’ omogućiće uspostavljanje saobraćaja između Banjaluke i niza evropskih destinacija”, navode u banjalučkom aerodromu na čiju pistu je prvi avion ove niskobudžetne kompanije sletio krajem oktobra 2018.

Rukovodstvo aerodroma ukalkulisalo je u poslovanje preduzeća subvencije iz budžeta, koje su na godišnjem nivou milion i 80.000 maraka.

U strateškim ciljevima aerodroma, a nakon nabavke neophodne opreme za kargo i dovršetka izgradnje kargo skladišta početkom ove godine, aerodrom će, kako tvrde, preuzeti ukupnu potrebu za kargo saobraćajem regije.

Aerodrom će da dobije funkcionalan i moderan objekat za kargo, u površini od oko 900 metara kvadratnih. Objekat će biti prilagođen za sve vrste kargo pošiljki i imaće mogućnost skladištenja i kvarljivih roba.

“Ove godine planiramo da zaključimo barem jedan ugovor u vezi sa opsluživanjem kargo vazduhoplova, a za poslove koji se odnose na opšti kargo. U ovoj godini mogli bi biti nastavljeni pregovori s ruskom kompanijom IrAero iz Irkutska u vezi sa razvojem kargo saobraćaja”, kažu u banjalučkom aerodromu.

(Srpskainfo)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.