Vijesti 28.10.2016.

Banjalučki aerodrom se nada profitu od kargo saobraćaja, a iz Tuzle se leti za London

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki aerodrom postaće lider u oblasti kargo saobraćaja. Tako planira uprava preduzeća. Sedam miliona maraka zajma od IRB-a uložiće, između ostalog, u izgradnju novog skladišta za avio prevoz.

Iako je prije nekoliko mjeseci tuzlanski aerodrom preuzeo posao prevoza mesa u Tursku, nadaju se da će, zahvaljujući novoj opremi i boljim uslovima, uspjeti da ga vrate, uprkos nedavnim najavama da bi meso na put moglo u kamionskim hladnjačama.

“Mi vrlo ozbiljno planiramo da razvijamo oblast kargo saobraćaja, i u tom pravcu ćemo ići sa ulaganjima. To je naravno jedan od dijelova. Postoji i potreba za proširenjem putničkih kapaciteta, postoji potreba za dodatnom opremom, uređajima, itd”, kazao je Miroslav Janjić, direktor preduzrća Aerodromi RS

Za nepunih godinu dana, od kargo prevoza Aerodromi RS zaradili su milion maraka. Zato se svim silama trude da meso za Tursku ponovo počne da leti iz Banjaluke. Tuzli kargo nije toliko potreban. Svoje poslovanje grade na čarter letovima, koji im se itekako isplate. Za tri dana dobiće let za London, a trenutno imaju linije koje saobraćaju u sedam zemalja. U Ministarstvu saobraćaja kažu da podržavaju poteze uprave banjalučkog aerodroma. Podržavaju i odluku da za sada ostanu na saradnji sa Air Srbijom i na jedinom letu za Beograd.

“Oni pregovaraju sa ‘Wizz Air-om’. Nisu zatvorena vrata za pregovore sa ‘Wizz Air-om’ koji vozi iz Tuzle. Troškovi čarter letova su za samo preduzeće Aerodroma puno viši nego redovne linije. I zbog toga je možda mala zadrška oko uvođenja čarter letova”, kaže Vesna Vožni, pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS.

Problem je, kažu, što ta kompanija traži da svaki dan 70 odsto kapaciteta u avionu bude popunjeno, a nisu sigurni da bi to mogli da ispune. Iako Ministarstvo preduzeće subvencioniše sa skoro dva miliona maraka godišnje, na banjalučkom aerodromu godinama nema vidljivog pomaka. Tvrde da će, uz pomoć kredita, obogatiti ponudu, možda i letovima za skandinavske zemlje, ali ne preciziraju kako.

Pored vraćanja kargo saobraćaja u Banjaluku, uprava preduzeća “Aerodromi RS” planira da proširi ponudu linijskih letova. Čarter letovi za sada nisu opcija. O njima će, kažu, ponovo razmišljati, ako ne uspiju da realizuju svoje planove.

(ATV)