Magazin 08.04.2021.

Banjalučki dirigent Dušan Urošević u finalu internacionalnog takmičenja sa 300 učesnika

ČITANJE: 2 minute

Dušan V. Urošević, dirigent i asistent na Katedri za dirigovanje na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, ušao je u finale Internacionalnog dirigentskog takmičenja “Erno Lani”, na kojem je učestvovalo oko 300 kandidata.

O ovom uspjehu Urošević je govorio za “Nezavisne”.

“Internacionalno takmičenje dirigenata ‘Erno Lani’ održava se ove godine online. Posvećeno je liku i delu mađarskog dirigenta Erna Lanija, koji je osnovao Simfonijski orkestar u Subotici. Kao takmičenje internacionalnog tipa, ono okuplja dirigente bez ograničenja godina iz celog sveta. Sadrži dve etape. U prvoj je bilo prijavljeno skoro 300 dirigenata, od kojih je nas nekoliko ušlo u finale. Potencijalne nagrade su koncerti po Evropi i finansijska dobit”, kaže Urošević.

On ističe koliko je ulazak u finale ovog takmičenja značajno za njega lično, a potom i za banjalučku Akademiju umjetnosti.

“Ovo je moje prvo dirigentsko takmičenje na kojem sam uzeo učešće. Nisam imao posebna očekivanja, ali činjenica da vas je pet članova žirija, svetski priznatih dirigenata iz SAD, Italije, Slovačke, Grčke i Srbije odabralo za finale, daje vam kao mladom čoveku izuzetan vetar u leđa te vas pozicionira na svetskoj mapi dirigenata. Kao zaposleniku Akademije umjetnosti predstavljanje ove institucije svuda gde je umetnost tema daje vam posebnu odgovornost”, navodi Urošević.

Mladi dirigent priznaje da slična takmičenja, za razliku od regiona, ne postoje u Bosni i Hercegovini, te otkriva kakva su njegova očekivanja u finalu.

“Ja sam izuzetno zadovoljan ostvarenim rezultatom. Nadam se nekom od prva tri mesta, što svakako nije neophodno, jer činjenica da ste izdvojeni pored 300 dirigenata iz celog sveta daje vam želju da i dalje radite na sebi i težite višim ciljevima”, ističe Urošević.

Dušan V. Urošević rođen je 1990. godine u Loznici. Diplomirao je 2016. na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, gdje od 2017. godine radi u zvanju asistenta na Katedri za dirigovanje. U isto vrijeme upisuje i master studije dirigovanja na istoj ustanovi u klasi profesorice Branke Radošević Mitrović.

Učestvovao je u izvođenju operete “Orfej u podzemlju” u Narodnom pozorištu Republike Srpske kao asistent dirigenta hora. Održao je preko 25 samostalnih koncerata sa orkestrom, kao i preko 50 zajedničkih.

Šef dirigent je “Rok simfonije” iz Banjaluke, sa kojom je realizovao preko 20 koncerata, a sarađivao je i sa Banjalučkom filharmonijom kao gostujući dirigent.

Trenutno radi i kao dirigent Mješovitog hora “Pjetro Maskanji” Udruženja Italijana grada Banjaluke, a član je i Muzikološkog društva Republike Srpske te “Dis” pozorišta mladih iz Banjaluke.

(SB)