Vijesti 30.12.2016.

Banjalučki Dom penzionera: Nikad nije kasno za smijeh i simpatije

ČITANJE: 3 minute

Mnoge bake i djedovi iz svih krajeva Republike Srpske sigurno utočište pronašli su u banjalučkom Domu penzionera, koji pored sniženih cijena korisnicima pruža kvalitetnu uslugu.

Direktor ove ustanove Đuro Crnomarković kaže da zahvaljujući pomoći Vlade RS godinu ispraćaju zadovoljni rezultatima, u nadi da će 2017. biti još bolja.

– Riješili smo nagomilane dugove, a snižavanjem cijena za oko 30 odsto postignuta je veća ekonomska opravdanost i veća popunjenost smještajnih kapaciteta – rekao je on i dodao da je cijena dvokrevetne sobe za pokretna lica 660 maraka.

Prema njegovim riječima, oko 85 odsto kapaciteta je popunjeno, dok je lani u ovo doba godine bilo gotovo tri puta manje stanara u Domu. Ističe da su im zadovoljni stanari najbolja vodilja u poslu, ali i najbolja preporuka.

– Mnogi penzioneri su došli nakon što su od poznanika čuli za uslove koje nudimo. Zadovoljan korisnik je ono čemu težimo svakog dana – istakao je Crnomarković i dodao da vjeruje da će krajem iduće godine Dom biti popunjen, te da će imati i listu čekanja na smještaj.

Osim udobnog smještaja u sobama sa balkonima sa kojih se pruža pogled na rijeku Vrbas i prirodne ljepote grada, stanari ove ustanove imaju obezbijeđenu hranu, medicinsku njegu i frizerski salon. Anketa koju su sproveli među stanarima pokazala je da je njih oko 80 odsto potpuno zadovoljno uslugom.

Imajući u vidu činjenicu da su utočište ovdje pronašli penzioneri različitih zanimanja i interesovanja, rukovodstvo ustanove se trudi da za svakoga od njih obezbijedi adekvatne aktivnosti kako bi upotpunili svoje vrijeme.

– Žene su uglavnom zaokupljene pletenjem i drugim ručnim radovima, dok muškarci najčešće vrijeme provode uz šah ili neku drugu društvenu igru – rekao je Crnomarković i dodao da će uskoro ova ustanova dobiti i biblioteku, kojoj se posebno raduju zaljubljenici u pisanu riječ, kojih je mnogo.

Kada vremenski uslovi dozvoljavaju, organizuju se jednodnevni izleti u prirodu i posjeta manastirima, a u planu je posjeta nekom od domova u Srbiji. Crnomarković kaže da se lica djedova i baka koji ovdje stanuju posebno ozare kada su u društvu djece i mladih, zato im, kad god je to moguće, organizuju druženja i priredbe sa štićenicima Doma “Rada Vranješević” ili sa mališanima iz Centra “Zaštiti me”. Spoj mladosti i vedrine koju djeca nose i životno iskustvo starijih najbolji su recept za nasmijana lica.

– Ono na čemu posebno insistiramo je toplina, lijepa riječ i ono što bi u narodu rekli davanje duše, a naše bake i djedovi to znaju da cijene – rekao je Crnomarković.

Rođendani

Đuro Crnomarković kaže da se trude da svakom svom stanaru uveličaju njegov dan rođenja.

– Za rođendane im uvijek pripremimo tortu, čestitamo i trudimo se da osjete toplinu, jer smo mi ovdje zaista kao jedna velika porodica – rekao je Crnomarković i dodao da se nada da će za tri godine proslavljati 100. rođendan njihovog najstarijeg stanovnika Pere Mandića, koji ima 97 godina.

(Glas Srpske)