Magazin 11.10.2015.

Banjalučki frizeri na mukama, pad cijena ih zavio u crno

ČITANJE: 3 minute
sisanje1
Zbog ekonomske krize, ali i sve oštrije tržišne utakmice između nekoliko stotina banjalučkih frizeraja, brojni frizeri prisiljeni su da cijene svojih usluga spuste na jedva prihvatljivi minimum, u toj mjeri da je cijena najčešće usluge – pranja i feniranja spala na svega pet maraka, pokazalo je istraživanje Banjaluka.net-a.

Kako kažu, cijene diktira tržište i opšta besparica, pa su, žale, primorani da prilagođavaju novonastaloj situaciji i cijene snižavaju na minimum, jedva dovoljan za goli opstanak.

Mnogi od njih kažu da su ove cijene, koje su dostupne svim ženama, sa sobom osim male zarade donijele i određenu vrstu nemogućnosti biranja klijentele, što im je daleko veći problem.

– Prije par godina sam feniranje radila isključivo po dužini kose i cijena je varirala od 10 do 30 KM. Kako su žene počele sve rijeđe da dolaze ja sam odlučila da feniranje za sve dužine kose košta 5 KM. Svaki frizer će vam reći da mi od toga slabo možemo da zaradimo, ali smo naprosto primorani – kaže vlasnica jednog banjalučkog fizerskog salona, koja je željela da ostane anonimna.

Sa njenom pričom slažu se i ostali banjalučki frizeri tvrdeći da nikad nisu bili u težoj situaciji nego što je to danas slučaj.  U frizerskom salonu “Mistique” žale se da je cijena od pet maraka preniska i ne ostavlja prostor za zaradu.

– Uglavnom se tu ide na količinu, odnosno na veći broj mušterija. Naša zarada na tome nije velika, ali, ruku na srce, takva feniranja se ne rade sa pretjerano skupim preparatima, jer tada frizeri ne bi mogli ništa da zarade. Najbolje bi bilo kad bi cijene ostalo na starom nivou, odnosno od 15 do 20 KM. Ali, to su samo naše želje. Cijene, naprosto, diktira tržište, a mi moramo da se prilagodimo – kažu u frizerskom salonu “Mistique”.

U frizerskom salonu “Tesoro” u Novoj Varoši jadaju se da se više ne može govoriti o bilo kakvom profitu.

– Svi se mi borimo da dobijemo što više mušterija kako bi mogli da pokrijemo troškove salona, a pritom i zaradimo za plate svoje i radnika. Žalosno je što nemamo nikakvo udruženje koje bi nas zaštitilo kako bi se te cijene
regulisale – ističu u ovom salonu.

Vlasnik studija “Željko“ Željko Samardžija kaže za Banjaluka.net da ekonomska kriza nije razlog ovoj pojavi, nego ogroman porast broja frizerskih salona, što je sa sobom povuklu i “damping” cijene.

– Bez obzira na sve, Banjalučani i dalje traže kvalitet, a zaista ne znam kakav se kvalitete može dobiti za pet maraka. Što se nas tiče, mi imamo stalne klijente, i pored toga što nemamo takvu cjenovnu politiku – priča Samardžija.

Banjalučanka Bojana Milanović kaže da se već pet godina fenira po salonima u kojima je ta usluga isključivo pet maraka.

– Do sada mi se nije desilo da mi je neko loše isfenirao kosu. Zašto bih dala nekim “izvikanim” frizerima po 30 KM, kada za te pare mogu da odem šest puta na frizuru. Naprosto, studentica sam i svaka marka mi je važna- kaže Milanovićeva.

(Banjaluka.net)