Vijesti 19.03.2017.

Banjalučki gimnazijalci nude ideje za unapređenje turizma

ČITANJE: 3 minute

Unapređenje turizma na području grada bilo je tema kojom su se bavili maturanti IV4 odjeljenja Gimnazije u projektu “Ja, građanin” iz predmeta demokratija i ljudska prava, iznijevši niz ideja kako da Banjaluka postane još bolja, atraktivnija, privlačnija i cjenjenija u regionu i šire.

– Izabrali smo temu vezanu za turizam, koji ne nosi sa sobom samo materijalnu dobit, već i nove perspektive razvoja i uzdizanje kako grada, tako i njegovih stanovnika. Smatramo da je trenutno stanje turizma na zadovoljavajućem nivou kada je u pitanju turistička potražnja, ali da turistička ponuda grada nije najbolja s obzirom na ono što Banjaluka može da ponudi – rekla je maturantkinja Emilija Cvijanović koja je jedna od učesnica ovog projekta.

Dodala je da su pri istraživanju o razvoju turizma sproveli brojne ankete, ali i dobili određene informacije iz Turističke organizacije grada Banjaluka.

– U TOBL-u su nam rekli da je toku prošle godine povećan broj dolazaka turista za četiri odsto. Moguća rješenja unapređenja turizma oni vide u izgradnji dodatnih smještajnih kapaciteta, unapređenju avio-saobraćaja i edukaciji turističkih radnika. Oni rješenja vide u većim ulaganjima, a mi to gledamo na drugačiji način – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, moguće rješenje za unapređenje turizma gimnazijalci vide u što boljoj promociji postojećih kapaciteta.

– Mnogi i ne znaju za banjalučku Juliju – Safikadu, i njen grob koji se nalazi u samom centru grada. Predlažemo da se on uredi i promoviše legenda o nesrećnoj ljubavi, kao i legenda o sedam djevojaka na jednog muškarca koja je poznata za naš grad. Neke statue koje bi oslikale ovu brojnost žena ne bi bilo skupo izraditi, a bile bi zanimljive turistima – smatra Cvijanovićeva.

Ističu da je potrebno poboljšati promociju dajaka, padobranstva, moto-trka i svega onog čime grad raspolaže.

– Banjaluka, po našem mišljenju, nema dovoljno dobru reklamu na internetu i na tome bi trebalo poraditi. Takođe smo od autora teksta “22 načina kako unaprijediti turizam u Banjaluci” Roberta Dacešina prisvojili ideju o postavljanju kućica sa knjigama po gradu. Jedno od rješenja je i uređenje obala Vrbasa i promocija ove rijeke kroz više dešavanja na njenim obalama – objasnila je ukratko Cvijanovićeva.

Dodaje da je formiranje volonterske sekcije ono što maturanti uključeni u ovaj projekat mogu da urade kako bi ostvarili neke od ideja.

– Pozvali bismo sve učenike i volontere da zajedno uredimo Safikadin grob i obale Vrbasa pred početak sezone kupanja i raftinga. Vjerujemo da će ovaj projekat zaživjeti i da ćemo privući pristalice naših ideja – rekla je Cvijanovićeva.

Glas mladih

Jedna od učesnica projekta maturantkinja Tamara Vukobrat, rekla je da je cilj ovog projekta da mladi daju svoj glas.

– Ne mora da dođe do realizacije naših ideja, ali mi želimo da probudimo svijest mladih da ne budu samo pasivni posmatrači. Treba zajedno da radimo i iznosimo svoje ideje i stavove kako bi nam bilo bolje – rekla je Vukobratova.

(Glas)