Vijesti 22.02.2018.

Banjalučki gimnazijalci nude rješenje problema pasa lutalica

ČITANJE: 1 minuta

Više od 70 posto Banjalučana ne zna da postoje kazne za nepoštovanje zakona o Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, podaci su ankete koju su proveli učenici banjalučke „Gimnazije“.

Učenici završnog razreda napravili su projekat iz demokratije “Ja građanin” na temu “Zaštita i provođenje prava životinja”.

– Parola našeg projekta je “Udomi, ne kupuj!”, a za naš projekat smo do sada uradili dosta toga. Napisali smo predavanje za učenike osnovnih škola, osmislili radionicu za prvačiće, napravli prezentacije, ali i dijelili letke, sve u cilju zaštite životinja – poručili su gimnazijalci, a prenosi Blic.

U sklopu svoj projekta uradili su i anketu u kojoj su došli do zanimljivih, ali i zabrinjavajućih podataka.

Mnogo ljudi ne zna da postoji Zakon o zaštiti životinja, dok većina njih ne zna da za nesavjesna djela prema životinjama postoje propisane kazne.

Čak 84 posto ispitanih smatra da bi problem lutalica bilo riješen izgradnjom novih azila, a gotovo isti broj je spreman da donira sredstva za tu namjenu.

Ohrabrujuće je što bi njih 60 posto i udomilo napuštenog psa.

Srednjoškolci ovim projektom žele da prošire svijest i ukažu na prava životinja, sa ciljem da dokažu da su životinje često nepravedno optužene.

Ovaj podatak potkrepljuju činjenicom da je u posljednjih 15-ak godina smanjen broj njihovih napada i ugriza građana.

Tako su 2002. zabilježena 346, a prije dvije godine 78 ugriza od strane pasa koji imaju vlasnike i 57 ugriza pasa lutalica.

(ATV)