Vijesti 14.07.2016.

Banjalučki gimnazijalci osvojili sedam medalja

ČITANJE: 1 minuta

Učenici banjalučke Gimnazije osvojili su sedam medalja na Međunarodnom takmičenju iz matematike, fizike i informatike pod nazivom “The Mathematical Grammar School Cup”, koje je održano u Beogradu.

Ovo prestižno takmičenje prošle sedmice je okupilo 140 đaka iz Evrope, a srebrnim i bronzanim medaljama okićeni su Banjalučani Aleksa Račić, Stefan Dugonjić, Nikolina Župljanin i Jovan Stoiljković.

Najviše nagrada pobrao je Račić, i to po jednu srebrnu medalju iz matematike i informatike, te bronzanu iz fizike. Dugonjić, koji je sa takmičenja kući stigao sa dvije bronzane medalje, iz fizike i informatike, nije krio sreću što je svrstan među najbolje iz ove dvije oblasti.

– Nisam se nadao ovako velikoj nagradi, jer sam samo na tri dana prije obaviješten da idem na takmičenje u Beograd, tako da nisam imao vremena da se najbolje spremim. Osim toga, konkurencija je bila velika i jaka – rekao je Dugonjić.

Bronzana medalja iz matematike pripala je Nikolini Župljanin, a Stoiljkoviću iz informatike.

Na čelu ovog uspješnog tima bio je profesor matematike Bojan Pažin koji je uložio veliki trud i strpljenje kako bi učenici iz Srpske postigli zavidne rezultate.

– Sve ovo bilo bi nemoguće bez podrške naše škole u kojoj, osim njih četvoro, ima još mnogo uspješnih đaka. Ovo su samo neke u nizu nagrada učenika banjalučke Gimnazije – rekao je Pažin.

(Glas Srpske)