Vijesti 15.03.2017.

Banjalučki gimnazijalci rade poslije škole kako bi pomogli drugovima da odu na ekskurziju

ČITANJE: 3 minute

Kako bi dokazali da su sva djeca ravnopravna, jednaka i u mogućnosti da ostvare sve što žele, gimnazijalci banjalučke Gimnazije nisu pristali na mogućnost da samo neki od njih odu na ekskurziju. Upravo zato došli su na ideju da prikupe novac za dvojicu drugova iz razreda koji nisu u mogućnosti platiti sebi odlazak.

Dušan Vučenović je gimnazijalac koji je došao na tu ideju zajedno sa svojim razredom po uzoru na prethodnu generaciju. Pokrenuo ih je i uspjeli su.

Kako sve ne bi ostalo na učeničkoj inicijativi, zaposleni u lancu marketa  “mojMarket” su čuli za njihovu inicijativu i odlučili da im pomognu. Đaci su tako 7. marta u naselju Paprikovac gdje je otvorena dvadeset i prva mojMarket trgovina radili tokom sedmice nakon nastave nekoliko sati. Ni vremenske neprilike nisu ih spriječile da dijele letke i trude se ostvariti cilj, koji su zadali sebi. Dušan ističe kako im je podrška mojMarket trgovina veoma mnogo značila, jer su imali priliku da svojim radom zarade za jednog od drugara.

Ali tu se njihova akcija ne završava – jer je potrebno skupiti novac za ekskurziju još jednog druga.

“Nadamo se da ćemo pomoći i drugom drugu. Ako uspijemo pomoći obojici onda ćemo i dalje raditi i sav taj novac dati socijalnoj radnici, a ona učenicima koji su se možda u međuvremenu predomislili da idu na ekskurziju, a nemaju novac. Međutim, bilo bi poželjno povećati i broj sponzora, kako bismo pomogli i više”.

Iz mojMarket trgovina poručuju kako je saradnja odlično prošla, jer su spojili ugodno sa društveno korisnim. Angažovanjem učenika za pakovanje poklona kupcima i dijeljenjem letaka povodom otvaranja zajedno su pokrili veći dio troškova. Vidjeti mlade ljude koji se zajedničkim radom zalažu za plemeniti cilj, nije moglo nikoga ostaviti ravnodušnim.

“Našli smo način da u aktivnosti mojMarket trgovina uključimo gimnazijalce koji u ovom periodu prikupljaju sredstva za odlazak svojih drugara na ekskurziju i podržimo njihov trud koji ima višestruki značaj. Pomoć u prikupljanju sredstava možda jeste primarna svrha ove, hvale vrijedne, akcije, ali istovremeno tim mladim ljudima pruža mnogo više – osjećaj zajedništva, razvoj pravih vrijednosti i pokazuje im da se dobra djela lakše realizuju udruženim snagama. Naše je zadovoljstvo što smo imali priliku da na tom putu budemo uz njih.”

Inicijativa hvale vrijedna uspješno je još jednom predstavila kako je zajednica spremna da pomogne pojedincu, ali i kako postoje kompanije koje prepoznaju značaj učestvovanja u takvim akcijama.

Ako vi već danas imate prijedlog gdje bi ovi vrijedni đaci, drugovi prije svega, mogli da zarade i za još jednog druga, ali ko zna, možda i za drugu djecu, javite se Gimnaziji Banjaluka ili nama, a mi ćemo ih povezati s vama.

A vi iz drugih gradova, i pojedinci, đaci, firme – ugledajte se na ovaj primjer. Kad se male ruke slože, svi odu na ekskurziju i stvore uspomene koje traju cijeli život.

(Lolamagazin.com)