Vijesti 09.10.2015.

Banjalučki inovatori na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest”

ČITANJE: 1 minuta
tesla
Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2015” biće održan od 12. do 15. oktobra u Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Vlade AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Zavoda za intelektualnu svojinu.

Na ovoj manifestaciji, koja slovi za najuspješniju u organizaciji Saveza pronalazača Vojvodine, ove godine učestvuje više od 120 izlagača, pronalazača, mladih talenata, istraživača, škola, instituta, fakulteta, preduzetnika iz zemlje i inostranstva sa oko 400 inovacija, pronalazaka i radova mladih talenata iz: Srbije, Rusije, Kine, Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske, Švajcarske i dr.

Svoje ideje pokazaće i banjalučki inovatori iz Saveza inovatora RS,  talentovani učenici banjalučkih srednjih škola Građevinske, Ekonomske i Gaudeamus, kao i učenici OŠ “Aleksa Šantić”.

Već 29 godina, svake godine “Tesla fest” se otvara 12. oktobra, dana koji pronalazači u Srbiji obilježavaju kao Dan Nikole Tesle i Dan pronalazača Srbije.
“Tesla fest” je prikladna forma afirmacije inovacija, pronalazaštva i stvaralaštva mladih i čuvanja uspomene na nenadmašnog genija i najvećeg svjetskog pronalazača.

Na “Tesla festu” se proteklih godina takmičilo i učestvovalo na hiljade pronalazača i mladih talenata sa svojim idejama i pronalascima iz Srbije i još 25 zemalja širom svijeta.

Ovu manifestaciju podržava Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) koja je i pokrovitelj međunarodne konferencije o inovacijama i svake godine dodjeljuje prestižno priznanje za najuspješnijeg pronalazča.