Vijesti 02.03.2016.

Banjalučki inspektori ponovo na suđenju

ČITANJE: 2 minute
inspektor-sudjenje-atv
Banjalučkim inspektorima ponovo se sudi. Prvootužena trojka do Vrhovnog suda dovedena je u lisicama, oni koji nisu u pritvoru na ročište su došli pješke.

Svi zajedno žale se na presudu banjalučkog Okružnog suda kojim su osuđeni na ukupno 26 godina zatvora. Specijalni tužioci ne otkrivaju kolike ali traže veće zatvorske kazne. Odbrana oslobađajuće presude, neki čak i obnovu postupka.

– Odbrana je rekla da je javnost Republike Srpske više zainteresovana za to da Vrhovni sud ostane nezavisna sudska instanca koja će suditi prema dokazima u spisu pa ako je potrebno utvrditi da je pogriješio Okružni sud i Specijalno tužilaštvo onda to zaista i uraditi- rekao je Vlado Adamović, advokat Srđana Radulovića.

U julu prošle godine, prvostepenom odlukom presuđeno je da je tužilaštvo dokazalo da je trojka od 2011. do 2013. godine nabavljala i preprodavala heroin i marihuanu – i to sve kako bi sticala finansijsku korist. Odbrana Srđana Radulovića, koji je označen kao vođa zločinačke organizacije – tvrdi da dokazi ne postoje. Zatvorsku kaznu od 11 i po godina, nazvali su drakonskom. Sve se, kažu, svodi na iskaz svjedoka-pokajnika Slavka Đurića – koji je, tvrdi odbrana, imao dobre razloge da ne govori istinu.

– Njegov je iskaz lažan, sračunat i ono što je dobio: pet mjeseci zatvora i da ostane u MUP-u. Ako je to posljedica svega i da se MUP diči sa takvim i drugim ovisnicima o drogama koji su bili svjedoci protiv ovih inspektora neka nam budućnost takvih pripadnika ministarstva bude na čast- rekao je Marinko Brkić, advokat Ognjena Stijaka.

Specijalni tužioci bez komentara. Pričaće, kažu, tek kada dobiju na uvid drugostepenu odluku. U prvostepenoj je presuđeno da su inspektori poslove završavali uz pomoć dilera i informanata a oni koji nisu pristajali dobijali su batine. Po mišljenju suda, u zločinačkom udruženju vladao je visok stepen discipline, organizovanosti i hijerarhije – što je bio jedan od razloga za donošenje maksimalnih kazni. Marko Kovačević osuđen je na šest godina i pet mjeseci. Ognjen Stijak na godinu manje. Preostalih pet inspektora osuđeno je za povredu ljudskog dostojanstva i krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Vrhovni sud Srpske ima zakonsku obavezu da konačnu odluku donese devet mjeseci nakon prvostepene, što bi u ovom slučaju bila presuda banjalučkog Okružnog suda. Taj rok ističe 6. aprila. Ukoliko Vrhovni sud to tog roka de donese konačnu odluku zakon kaže da banjalučki inspektori idu na slobodu, odakle bi, u ovom slučaju, čekali na konačnu odluku.

(Atv)