Biznis 04.06.2016.

Banjalučki jagodari pobrali zaradu

ČITANJE: 2 minute

Jagode donose dobru zaradu voćarima, a uprkos vremenskim prilikama, koje u doba cvjetanja nisu išle na ruku ovom voću, dobar kvalitet plodova nije izostao, a i potražnja je velika. Stanko Mršić iz Prijedora na površini od četiri dunuma ima oko 16.000 kvalitetnih sadnica italijanskog porijekla. Proizvodnjom jagoda bavi se već 11 godina, a od ovogodišnje berbe očekuje solidnu zaradu.

– Berba će trajati do polovine juna, a dnevno uberemo više od 200 kilograma. Očekujem prinos od oko dvije tone po hektaru – rekao je Mršić i dodao da većinu plodova prodaje nakupcu, koji dolazi svaki dan po svježe voće.

Sladan Ćetojević iz okoline Laktaša jagodama proizvedenim u svom domaćinstvu na površini od jednog i po dunuma osvojio je prvo mjesto na manifestaciji “Dani jagode 2016” u Slatini.

– Ovo je prva berba od kad sam podigao zasad i zadovoljan sam kvalitetom i prinosima jagode. Plodove beremo svaki drugi dan, u prosjeku oko 250 kilograma – rekao je Ćetojević.

Naglašava da proizvodnja ove vrste voća zahtijeva mnogo rada, a sve od sadnje, okopavanja, do berbe, radi se ručno.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da jagodičasto voće na teritoriji Srpske ima tendenciju rasta te je još mnogo zasada koji nisu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

– Prema podacima kojima raspolažemo, površina pod zasadom jagoda iznosi oko 575 hektara – rekli su u Ministarstvu i dodali da pravo na novčane podsticaje za razvoj jagodičastog voća proizvođači ostvaruju kroz premije za proizvedeno i prodato voće, zatim kroz podizanje novih zasada i izgradnju sistema za navodnjavanje.

Sadnice

Voćari ističu da je preduslov za dobar rod i visoke prinose jagode dobar sadni materijal.

Kvalitetne sadnice kod proizvođača jagode moguće je naručiti polovinom juna, a isporuka se obavlja do kraja avgusta. Cijena sadnice je oko 50 feninga.

(Glas)